Natjecanje u kazivanju stihova na hrvatskom jeziku

4 min čitanja

I ove je godine učenike ocjenjivao tročlani prosudbeni odbor, predsjednica Branka Blažetin, glavna urednica Medijskog centra Croatica, odgojna pedagoška asistentica salantskog vrtića Gordana Daskalov, zastupnica salantske Hrvatske samouprave Brigita Šandor Štivić te predsjednik mjesne Hrvatske samouprave Mijo Štandovar

U organizaciji salantske osnovne škole, 5. travnja priređeno je redovito godišnje školsko natjecanje u kazivanju stihova i proze na hrvatskom jeziku. Po običaju, na natjecanju sudjeluju brojni učenici koji u školi pohađaju nastavu hrvatskoga materinskog jezika, a natjecanje se održava u školskoj knjižnici. Tako je bilo i ove godine, kaže za Hrvatski glasnik organizatorica natjecanja, nastavnica hrvatskoga jezika i književnosti i povijesti te zamjenica ravnateljice salantske osnovne škole Eva Adam Bedić.

U toj se školi hrvatski jezik i književnost predaje u satnici materinskoga narodnosnog jezika, od prvog do osmog razreda. Djeca i roditelji pri upisu u školu mogu birati nastavu hrvatskoga materinskog jezika. U školskoj godini 2017./2018. sedamdesetak učenika sudjeluje u nastavi, a nastavnice su Eva Adam Bedić i Timea Horvat Takač.

I ove je godine učenike ocjenjivao tročlani prosudbeni odbor, predsjednica Branka Blažetin, glavna urednica Medijskog centra Croatica, odgojna pedagoška asistentica salantskog vrtića Gordana Daskalov, zastupnica salantske Hrvatske samouprave Brigita Šandor Štivić te predsjednik mjesne Hrvatske samouprave Mijo Štandovar. Za vrijedne poklone svim natjecateljima i ove se godine pobrinula salantska Hrvatska samouprava.

Natjecanju je pristupilo 43 učenika, a natjecali su se u ovim kategorijama: 1.-2. r., 3. r., 4. r., 5.-6. r. i 7.-8. razred. Kazivani su stihovi iz široke palete sveukupnoga hrvatskog dječjeg pjesništva, među njima i stihovi hrvatskih pjesnika za djecu rođenih u Mađarskoj. U kategoriji 1.-2. razreda 1. mjesto pripalo je Dávidu Törekiju koji je kazivao stihove J. Č. Bandov: E, baš hoću. Drugo mjesto osvojio je Adam Piri sa stihovima Tamare Vrbanović: Pozdrav, a treće je mjesto pripalo Anni Ignácz za stihove Mala visibaba.

U kategoriji 3. razreda prvo mjesto pripalo je Jászmin Ignácz za stihove Paje Kanižaja: Ljubičasta šuma, drugo mjesto osvojila je Adrienn Palkó sa stihovima Vesne Parun: Proljeće, a treće su mjesto podijelili Róbert Bálint Bori sa stihovima Šimo Ešić: Zašto volim svoju baku te Iringó Gazsi sa stihovima Marele Mimica: Nova pidžama.

U kategoriji 4. razreda prvo mjesto osvojio je Balázs Szegfű sa stihovima Grigora Viteza Kakvu kome knjigu, drugo mjesto pripalo je Ramóni Balogh za stihove Bore Pavlovića Proljeće se ne da izbjeći, a treće je mjesto osvojio Csaba Hózsa sa stihovima Stanislava Femenića Vragolan.

U kategoriji 5.-6. razreda prvo mjesto osvojila je Lila Vlašić sa stihovima Ratka Zvrke Grga Čvarak, drugo mjesto pripalo je Zsófiji Sütő sa stihovima Marka Dekića Sviraj, sviraj, a treće su mjesto podijelili Amanda Palkó sa stihovima Nade Landeka Bubamara i puž te Petar Zagorac sa stihovima Enesa Kiševića Velik kao dijete.

U kategoriji 7.-8. razreda prvo mjesto osvojila je Afrodité Soproni sa stihovima Dobriše Cesarića Balada iz predgrađa, drugo mjesto pripalo je Karini Križić sa stihovima Kuzmana Landeke Domovino moja, a treće je mjesto osvojio Péter Fridrich sa stihovima Stipana Jakševca Zadaća o pravdi.
(Hrvatski Glasnik)

Podijeli ovaj članak
Skip to content