Napokon zablistao Vukovarski muzej

3 min čitanja

Gradski muzej Vukovara nakon 22 godine od rušenja i potpune devastacije kompleksa dvorca Eltz otvorio je kompletni stalni postav u kojem je sažeta bogata povijest grada

Fascinantno u svakom pogledu izgledaju zbirke postavljene u 25 svečanih dvorana na 4500 četvornih metara reprezentativnog objekta. Jednako reprezentativni su i eksponati, njih 1800, od čega je čak 1040 restaurirano nakon što su preživjeli rat i u njemu više ili manje oštećeni.
Prije godinu dana u Gradskom je muzeju otvoren pri dio stalnog postava, koji uključuje ambijentalne i svečane dvorane, a sada je priča zaokružena i Vukovarci doista mogu biti ponosni na ono što su dobili i što bi u njihov grad trebalo privući brojne ljubitelje povijesti, umjetnosti, ali i turiste, znatiželjnike.
– Ovo je rezultat 20-godišnjeg promišljanja o stalnom postavu, što bi bilo nemoguće realizirati bez potpore Vlade RH, Ministarstva kulture i Razvojne banke Vijeća Europe. Cilj nam je bio prikazati kontinuitet razvoja ovog grada i kraja, ljepotu tradicijske kulture, ali i razaranje grada i bezumnost rata i mislim da smo u tome uspjeli – priča ravnateljica muzeja Ruža Marić, ističući kako je izuzetno atraktivan i suvremen postav autorsko djelo i rješenje Nikoline Jelavić, koja je učinila fenomenalan posao. Doći i vidjeti stalni postav vukovarskog muzeja trebala bi biti misija.
– Nikolina je muzeju i baštini Vukovara udahnula novu priču – naglašava Marić.
U muzeju se prožima arheološka prošlost ovog kraja kroz prezentaciju paleontološke zbirke i vrijednih nalaza s poznatih lokaliteta Vučedol, Sotin i Lijeva bara. Tu je i povijesna zbirka razvoja grada kao trgovačkog i obrtničkog središta, procvat arhitekture i uspon građanskog Vukovara, industrijalizacija te ljudi koji su u tome sudjelovali. Tu je i načini života i stanovanja, odijevanja na dunavskom lesu.
– Imamo i poseban dio koji se odnosi na razaranja u Domovinskom ratu, a koji je multimedijski prikazan na 11-metarskom zidu. Tu je i izložba narodnih nošnji hrvatskih županija kao simboličan prikaz cijele Hrvatske ujedinjene u Vukovaru, kako u vrijeme obrane grada tako i nakon pada prihvatom prognanih Vukovaraca u cijeloj Hrvatskoj. Dio postava vezan je i uz prikaz skrbi Hrvatske o Vukovaru, danima povratka, uzlet kulturne obnove. Drugi muzeji posudili su dio svoje muzejske građe, a otprilike 30 posto prijeratnog funduse je izgubljeno – objasnila je Marić ukratko sve što se može vidjeti u postavu u koji je uloženo 14 milijuna kuna. Inače, do sada je obnovu kompleksa dvorca Eltz uloženo 22 milijuna eura.
(Jutarnji list)

Podijeli ovaj članak
Skip to content