Nakovićevo natjecanje po prvi put online

2 min čitanja

Dvojezična osnovna škola Koljnof na ovogodišnjem online natjecanju u lijepom govoru okupila je 17- oro djece iz različitih osnovnih škola

 

Dvojezična osnovna škola Koljnof svoje ovogodišnje Nakovićevo natjecanje u lijepom govoru po prvi put je održala online. Pjesme ili kratki tekstovi bili su iz aktualne korona književnosti. Sudjelovalo je 17-oro djece iz različitih osnovnih škola.

Prošlih godina, rekla je direktorica Dvojezične osnovne škole Koljnof Agnjica Sarközyi, imali su oko 70 sudionika. Uzrok tome, misli, je što niti učitelji niti učenici nisu uvježbani za ovakav način natjecanja. Direktorica pozitivno ocjenjuje online natjecanje.

Djeca su mogla izabrati ili pjesmu ili kratki tekst aktualne korona književnosti gradišćanskohrvatskih pisaca. Učitelji su ih snimili, a kratki video clip potom poslali na posebnu Internet stranicu. Članovi žirija su ih pogledali, ocijenili i dodijelili bodove. U Nakovićevoj školi u Koljnofu http://www.nakovich.hu/ su nominirali dobitnike. Za natjecanje je bila odgovorna učiteljica hrvatskoga jezika u Koljnofu Katica Mohoš.

U prvoj kategoriji je najbolja bila Natalija Perješi iz Petrovoga Sela s pjesmicom „Veliki – mali“ Doroteje Zeichmann, u drugoj kategoriji Florijan Kovač iz Hrvatskoga Židana s pjesmom „Sanja koronanoći“ Doroteje Zeichmann, a u trećoj Dušan Filipović iz Petrovoga Sela. On je čitao tekst Andreje Kerstinger „Kad se ipak smijemo“. Adam Barilović iz Petrovoga Sela osvojio je najvišu kategoriju. U ovoj su čitaliu 19.st tekst Nikole Benčića „A ča/što nam je donesao COR-19 virus?“.

Cilj Nakovićevoga natjecanja, koji je bio pisac i učitelj u Koljnofu, je da se učenici bave gradišćanskohrvatskom literaturom, kao i  to da upoznaju autore.

Natjecanje je prije 25 godina uveo ondašnji direktor Franjo Pajrić (80). (https://volksgruppen.orf.at/hrvati/) Prijevod:dšš

 

Podijeli ovaj članak
Skip to content