Najveći svjetski jedrenjak gradi se u Splitu

2 min čitanja

Ovo će biti najveći jedrenjak na svijetu sa svojom dužinom od 162,2 metra. Na njegovih pet jarbola bit će jedra površine 6400 m2. Brod će imati pet paluba, a u 156 luksuznih kabina moći će ugostiti 312 putnika, o kojima će se skrbiti 138 članova posade. Predviđeno je da jedrenjak bude isporučen 2017

Obradom metalnih dijelova u utorak u pogonima splitskog škvera počinje gradnja najvećeg jedrenjaka u svijetu.Taj luksuzni putnički jedrenjak bit će četvrti brod tvrtke Star Clippers Ltd. iz Monaka koja, inače, u svojoj floti ima reprodukcije klasičnih jedrenjaka. Za splitski je planirano da nalikuje čuvenom francuskom jedrenjaku “France II” iz 1912.
– Ovo će biti najveći jedrenjak na svijetu sa svojom dužinom od 162,2 metra. Na njegovih pet jarbola bit će jedra površine 6400 m2. Brod će imati pet paluba, a u 156 luksuznih kabina moći će ugostiti 312 putnika, o kojima će se skrbiti 138 članova posade. Predviđeno je da jedrenjak bude isporučen 2017. – rekao je Josip Jurišić iz Brodosplita.
Vrijednost projekta je oko pola milijarde kuna, a razmatra se gradnja i drugog jedrenjaka, dvostruko skupljeg, za Star Clippers. Hrvatska banka za obnovu i razvitak dala je kreditna jamstva Brodosplitu za gradnju, a to je bio preduvjet da brod financira njemačka banka KfW Ipex.
Star Clippersovi jedrenjaci krstare uz obale Južne Amerike, Mediteranom i Azijom.
(24 sata)

Podijeli ovaj članak
Skip to content