Nagrađeni hrvatski dizajneri

6 min čitanja

Hrvatsko dizajnersko društvo i Studio Sonda dobitnici su nagrade Red Dot u kategoriji dizajna komunikacija! Žiri se posebno dojmio dizajn i prijelom ‘Pregleda hrvatskog dizajna 11-12’ (‘Croatian Design Review 11-12’), prateće publikacije Izložbe hrvatskog dizajna 11-12.

Nedavno je međunarodni žiri ovogodišnjeg Red Dot natječaja (koji su činili čak 24 vrhunska dizajnera/ica) je iz Red Dot dizajn centra u Essenu objavio dobitnike priznanja u kategorijama produkt dizajna i dizajna komunikacija, rangiranih kao posebna priznanja, te nagrade Red Dot i Red Dot: Best of the Best, za doista najbolji dizajn u određenoj kategoriji. Njemački Red Dot jedan je od najvećih, najprofitabilnijih, ali i najznačajnijih međunarodnih strukovnih natječaja, na koji svake godine dolazi sve više prijava iz cijelog svijeta, a svakako je riječ o najvažnijem takvom projektu u Europi, uz anualni natječaj britanskog udruženja dizajnera i art direktora (D&AD nagrade). Na ovogodišnji natječaj pristiglo je čak 6812 prijava iz 49 zemalja, a nagradu Red Dot (u svim kategorijama zajedno) zaslužilo je samo 503 dizajnera, studija i agencija, dok ih je nagradu Red Dot: Best of the Best primilo još manje – svega 72! Svečana ceremonija uručivanja nagrada, tzv. Red Dot Gala, održat će se 18. listopada u berlinskoj Konzerthaus, nakon čega će uslijediti zabava za sve sudionike i uzvanike na Umspannwerk Alexanderplatz-u, također u Berlinu, gdje će se 19. i 20. listopada održati i izložba svih nagrađenih radova, koji će kasnije postati dio fundusa Red Dot dizajn muzeja u Essenu i Singapuru. Ovogodišnji hrvatski dobitnici ove prestižne nagrade su Studio Sonda (zajedno s HDD-om, Gradskom knjižnicom Poreč i slovenskom tvrtkom Elan kao klijentima i partnerima), te marketinška agencija Bruketa&Žinić OM, odnosno Brigada, jedna od članica njihove grupe (zajedno s Adris grupom, Gliptotekom HAZU i Valtidom Piccolom). Hrvatsko dizajnersko društvo srdačno čestita svim kolegama na ovom velikom uspjehu!

Dizajneri/ice iz Studija Sonda primili su dvije Red Dot nagrade – za dizajn i prijelom Pregleda hrvatskog dizajna 11-12 (Croatian Design Review 11-12), te za vizualni identitet i plakat ovogodišnje Booktige, festivala rabljenih knjiga u Gradskoj knjižnici u Poreču (zanimljivo, i prošle su godine dobili istu nagradu za tadašnji plakat), dok su posebno priznanje dobili za grafički dizajn na skijama iz Elanove kolekcije Delight, koje je projektirala tvrtka GIGO dizajn iz Slovenije. Evo što sami laureati kažu o svojim radovima, prvo o Pregledu hrvatskog dizajna 11-12: “Preglednik dvogodišnjeg stvaralaštva Hrvatskog dizajna (2011-2012) osmišljen je na način da predstavlja knjigu koja kroz svoju strukturu i grafičke elemente sugerira subjekt koji je još je uvijek u fazi izgradnje. Na taj se način aludira na svojevrsni tranzicijski proces hrvatskog dizajna koji u tom trenutku od strane Vlade još uvijek nije imao jasno definiranu strategiju i podršku razvoja, ali bilježi afirmaciju u međunarodnim okvirima zahvajući radu pojedinaca i Hrvatskog dizajnerskog društva. Korištene boje su crvena, plava i bijela, preuzete iz hrvatskog identiteta (zastave). Uvez i produkcija kataloga u skladu s konceptom također sugeriraju projekt u fazi nadogradnje (svojevrsna namjerna nedovršenost).”

O plakatu za Booktigu 2013: “Tema ovogodišnjeg festivala: “Knjiga otkriva ono što stvarnost skriva” inspiracija je za rješenje plakata koji grafički i načinom apliciranja simbolizira ‘zavrnuto uho’ na knjizi, iza kojega su novi svjetovi. Postavljanjem u gornji desni kut, poput ‘uha’ na kakvoj golemoj knjizi, plakat zapravo preuzima čitavu oglasnu površinu i stvara od poljepljenih plakata jedan veliki oglas u korist festivala. Ujedno je savijeno uho i simbol rabljenosti knjige, čime se stvara poveznica s karakterom festivala. Festival i uštedom u oglašavanju (jedan plakat na cijelu plakatnu površinu) poručuje o važnosti korištenja rabljenog: već rabljene oglasne površine preuzima za povećanje željenog efekta komunikacije.”

O skijama iz kolekcije Delight: “Delight je skija posebno osmišljena i dizajnirana kako bi bila najlakša skija na tržištu i predvodnica je Elanova LightSkiing koncepta za žene, koji se razvija već nekoliko godina. Koncept znači lakše skijanje uslijed upotrebe novih tehnologija, ali i fizičku lakoću skije, zahvaljujući pomno odabranim materijalima.” Ovo je ukupno peto Red Dot priznanje za Studio Sonda, nakon što su im lani dodijeljena priznanja za plakate Festivala igranog filma u Puli, te također za plakat Booktige 2012, festivala rabljenih knjiga.

Bruketa&Žinić OM, pak, primili su nagradu Red Dot: Best of the Best za godišnje izvješće o radu Adris grupe, naslovljeno In Good Hands, dok je Brigada, agencija specijalizirana za osmišljavanje učinkovitih prodajnih, izložbenih i poslovnih prostora po drugi put primila priznanje Red Dot: High Design Quality, i to za dizajn postava izložbe Kultura pušenja: od tabua do tabua, održane u Gliptoteci HAZU. Bruketa&Žinić OM također su primili nagradu Red Dot za slikoviti dizajn ambalaže i etikete rovinjskog maslinovog ulja Valtida Piccola. Čestitamo!

Nagrada Red Dot se u organizaciji Design Zentrum Nordrhein Westfalen dodjeljuje još od 1954. godine, a danas je etablirana kao jedan od međunarodno najprepoznatljivijih dokaza kvalitete vrhunskog dizajna, stoga je svako takvo priznanje visoko zasluženo i jedan od najboljih pokazatelja uspješnog rada svakog dobitnika.

Više

Izvror: Hrvatsko društvo dizajnera

Podijeli ovaj članak
Skip to content