Nagrada za narodnost Živku Mandiću

2 min čitanja

Mandić i danas aktivno radi i podučava jezik u Domu umjetnosti u Mohaču. Urednik je književnih, povijesnih, etnografskih izdanja, udžbenika i tjednika. U cilju očuvanja hrvatskog jezika i običaja obavlja brojna istraživanja, među ostalim, istražuje i sakuplja rukopise hrvatske književnosti iz 19. stoljeća

 

U povodu Dana narodnosti koji se svake godine obilježava 18. prosinca, predsjednik mađarske Vlade Viktor Orbán zaslužnim pojedincima i organizacijama dodijelio je Ovo javno priznanje za 2021. godinu primilo je osmero pojedinaca i pet organizacija, među kojima je i Živko Mandić, hrvatski narodnosni pisac i pedagog, javlja Hrvatski glasnik.

Spomenuto priznanje dodjeljuje se osobama, udrugama i narodnosnim samoupravama za uzoran rad u području narodnosnog društvenog života, obrazovanja, kulture, vjere, znanosti, priopćavanja i samostalnih gospodarskih aktivnosti.

Kako se navodi u obrazloženju, Živko Mandić je hrvatski narodnosni pisac, učitelj, istraživač, urednik knjiga, jezični lektor… Diplomirao je 1973. godine. I danas aktivno radi i podučava jezik u Domu umjetnosti u Mohaču. Urednik je književnih, povijesnih, etnografskih izdanja, udžbenika i tjednika. U cilju očuvanja hrvatskog jezika i običaja obavlja brojna istraživanja, među ostalim, istražuje i sakuplja rukopise hrvatske književnosti iz 19. stoljeća. Od 2000. do 2020. godine bio je jezični lektor u “Hrvatskom glasniku”, tjedniku Hrvata u Mađarskoj. (dijaspora.hr)

 

Podijeli ovaj članak
Skip to content