Nagrada SIAM Fellows program matematičaru Drmaču

2 min čitanja

Zlatko Drmač sa zagrebačkog PMF-a nagrađen je za doprinos algoritmima s visokom relativnom točnošću u numeričkoj linearnoj algebri, redukciji modela i identifikaciji sustava

 

Hrvatski matematičar Zlatko Drmač dobitnik je nagrade SIAM Fellows program za 2022. godinu koju dodjeljuje američki Society for Industrial and Applied Mathematics (SIAM), piše u srijedu Jutarnji list.

Drmač je nagrađen za doprinos algoritmima s visokom relativnom točnošću u numeričkoj linearnoj algebri, redukciji modela i identifikaciji sustava.

“Znanstvenicima je najveće priznanje kada dođe od kolega iz struke. SIAM je vjerojatno najutjecajnija strukovna organizacija u području primijenjene matematike i SIAM Fellows program svake godine dodijeli dvadesetak nagrada iz svih područja primijenjene matematike.

Znao sam da sam nominiran ali vijest o priznanju je bila iznenađenje i trenutak zadovoljstva nakon puno godina rada. Od hrvatskih znanstvenika to priznanje su dobili prof. Sunčica Čanić (UC Berkley) i prof. Igor Mezić (UC Santa Barbara)”, rekao je Zlatko Drmač, redoviti profesor u trajnom zvanju na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu. On je karijeru počeo u Ini, ali je prevagnula želja za znanstvenim bavljenjem prirodoslovnom matematikom. Nakon magisterija na PMF-u doktorirao je u Njemačkoj i karijeru nastavio u SAD-u. Po povratku u Zagreb nastavio je raditi na PMF-u uz povremene boravke u SAD-u kao gostujući profesor.

S prof. Krešimirom Veselićem s njemačkog Sveučilišta Hagen 2009. dobio je nagradu SIAM SIAG-LA za najbolji rad iz područja numeričke linearne algebre. (PolitikaPlus)

 

Podijeli ovaj članak
Skip to content