Nagrada Luka Brajnović španjolskom ratnom reporteru

2 min čitanja

Ove godine obilježava se stota obljetnica rođenja Brajnovića koji je živio u Španjolskoj od kraja Drugog svjetskog rata do 2001. kada je umro u Pamploni. Predavao je na fakultetu komunikacija na Sveučilištu u Navarri više od 30 godina a jedna aula na fakultetu nazvana je po njemu. Godine 1997. njemu u čast ustanovljena je ova nagrada

Španjolski novinar Marc Marginedas dobio je 2. svibnja Nagradu ‘Luka Brajnović’, koja nosi ime po hrvatskom novinaru, književniku i pjesniku koji je živio i predavao u Španjolskoj.

Marginedasu, ratnom dopisniku novina El Periódico de Cataluña, nagrada je uručena na fakultetu komunikacija na Sveučilištu Navarra u sjevernom gradu Pamploni. Događaju je nazočila i Nives Malenica, hrvatska veleposlanica u Španjolskoj, izvijestile su lokalne novine Noticias de Navarra. Ove godine obilježava se stota obljetnica rođenja Brajnovića koji je živio u Španjolskoj od kraja Drugog svjetskog rata do 2001. kada je umro u Pamploni. Predavao je na fakultetu komunikacija na Sveučilištu u Navarri više od 30 godina a jedna aula na fakultetu nazvana je po njemu. Godine 1997. njemu u čast ustanovljena je ova nagrada.

Za nju je ove godine stiglo 116 prijava no otišla je u ruke 52-godišnjeg Marginedasa rođenog u Barceloni. U njegovim su radovima prepoznate obrana ljudskih vrijednosti i dostojanstvo osoba. On je izvještavao o sukobima u Alžiru, Čečeniji, Darfuru, Iraku, Afganistanu, Libanonu i arapskim zemljama tijekom ustanka. Godine 2013. otet je u Siriji te je u zatočeništvu proveo šest mjeseci. Kasnije je objavio knjigu „Novinarstvo na bojnom polju“ (Periodismo en el campo de batalla). Sada radi kao dopisnik u Moskvi. (Hina)

Podijeli ovaj članak
Skip to content