Gourmand International, organizacija posvećena promicanju kulture jela i pića, već 28 godina nagrađuje najbolje kuharice, knjige naputaka za kuhanje. Svake godine nastane oko 100 000 novih knjiga recepata, pa je konkurencija na tom području ogromna. U dodjeljivanju nagrada, Gourmand prvenstveno procjenjuje privlačnost neke knjige za međunarodnu publiku.
Među tisuću nominiranih i nekoliko desetaka nagrađenih kuharica našla se i jedna hrvatska. U kategoriji zemalja i regija među šest nagrađenih kuharica iz istočne Europe je i hrvatska kuharica na engleskom jeziku „Croatian Classics“.
Knjiga „Croatian Classics: 100 savoury dishes to delight youor family and friend“ (Hrvatski klasici: 100 slanih jela na uživanje vašoj obitelji i prijateljima) Andree Pisac, kako sugerira sam podnaslov, sadrži 100 recepata hrvatske kuhinje koje autorica drži temeljnima za hrvatsku kulinarsku baštinu. Knjiga je i bogato ilustrirana.
Premda teži izložiti neku vrstu hrvatskog kuharskog kanona autorica ga izlaže opušteno i pristupačno na što upućuju i podnaslovi knjige (Na žlicu, Na reš, Na žaru, Na naglo, Za gušt i sl.). Posebno je i bitno da kuharica recepte izlaže „korak po korak“.
U kratkom vremenu, posebno među Hrvatima izvan Hrvatske, ova je knjiga toplo i na široko prihvaćena.
Tekst: HMI
Foto: Croatia Honestly