Na spomenik migrantima na Trgu sv. Petra postavljen QR kod

2 min čitanja

Spomenik migrantima “Angels Unawares”/Nesvjesni anđeli na Trgu sv. Petra od sada ima QR kod kojim će posjetitelji moći saznati više o stvarnosti migranata i izbjeglica kroz učenja pape Franje

 

Skulptura kanadskog umjetnika Timothyja P. Schmalza postavljena je prije dvije godine na glavnom vatikanskom trgu povodom 105. Svjetskog dana migranata i izbjeglica. U prirodnoj veličini prikazuje raznoliku skupinu migranata i izbjeglica. U središtu se ističu krila anđela, što upućuje na prisutnost svetog. Nadahnut je biblijskim odlomkom “Gostoljublja ne zaboravljajte: njime neki, i ne znajući, ugostiše anđele!” (Heb 13, 2). Od 29. prosinca 2021. postavljena je na skulpturi pločica s QR kodom kojim se omogućuje pristup web-stranici na različitim jezicima: španjolskom, engleskom, francuskom, portugalskom, njemačkom. Posjetitelji će putem toga moći pronaći sadržaj o nastanku skulpture te o učenju pape Franje vezano uz stvarnosti migranata i izbjeglica. Cilj je pomoći cijeniti djelo i potaknuti na dublje čitanje, pomoći u podizanju svijesti o stvarnosti ljudske mobilnosti kroz vijekove koja se izražava i kroz umjetnost.

 

„Odlučili smo uključiti kulturne informacije i crkvena učenja iz posljednjih godina kako bismo pomogli svim turistima i posjetiteljima Vatikana da i oni postanu hodočasnici“, kaže kardinal Michael Czerny, podtajnik Odjela za migrante i izbjeglice. (kta/rv)

 

Podijeli ovaj članak
Skip to content