Na Frankfurtskom sajmu knjiga predstavljen novi roman Marijane Dokoze

3 min čitanja

Roman Grijesi izašao je u nakladi Večernjeg lista a autorica je hrvatska književnica, novinarka Večernjeg lista i urednica hrvatsko-njemačkoga mjesečnika Fenix

Međunarodni sajam knjiga u Frankfurtu ove godine se održava od 8. do 12. listopada. Ovo je najveći sajam knjiga u svijetu na kojemu sudjeluje više od sedam tisuća izdavača iz preko stotinu zemalja svijeta.
Među njima je svoj novi roman “Grijesi” predstavila i hrvatska književnica, novinarka Večernjeg lista i urednica hrvatsko-njemačkoga mjesečnika Fenix, Marijana Dokoza.
Autorica je o romanu govorila u društvu književnika Ivana Sršena koji je ustvrdio kako je jako teško baviti se temom romana na način s kojim se autorica bavila.
– Autorica je u Grijesima spojila emocije i duhovnost u jednom dokumentiranom ženskom pismu. Hrvatski autori to rijetko isprepliću i povezuju, pogotovu u temama o nasilju u obitelji, prevari i zabranjenoj ljubavi, kako to čini Dokoza – rekao je Sršen.
Grijesi su istinita priča o životu žene koja potječe iz jednog malog konzervativnog mjesta u Dalmaciji. U djetinjstvu je prošla pakao obiteljskog nasilja, gubitak voljene osobe u Domovinskom ratu, a pred teškim okovima prošlosti je pobjegla u Njemačku gdje ju i opet sustiže prošlost i gdje se nastavlja njena agonija. Događa joj se nešto što mora ostati tajna, ali zbog te se tajne vraća u prošlost, u Hrvatsku, u obitelj čovjeka čiji će je duh pratiti cijeli život. Naposljetku je primorana otkriti istinu jer je to jedini put da patnja prestane.
Ovo je istinita priča o ženi koja je osjetila potrebu da svoje tajne, svoje grijehe i grijehe svoje obitelji stavi na papir. U svojoj slabosti da ih otkrije svojim najbližima, htjela je olakšati dušu otkrivajući ih nepoznatim ljudima, čitateljima ove knjige. Imena u romanu nisu autentična, izmijenjena su, ali svakako će biti onih koji će se prepoznati.

– Zapravo je proces nastajanja romana “Grijesi” za mene poseban, u istom pomalo čudan jer sam se gotovo pola godine sastajala s ženom koja mi je otkrivala svoj život nalik na nekakvu filmsku priču, a zapravo je stvarnost. Bilo mi je teško sve joj povjerovati, ali činjenice i ljudi koji su je okruživali su bili njeni dokazi. No, u istom je ovo priča, makar dobar dio nje nešto što se svakome od nas može dogoditi, nešto što se jako često događalo u vremenu od prije trideset-četrdeset godina, jer jako je puno obitelji u konzervativnijim sredinama u Hrvatskoj u kojima se događa ili se u to vrijeme događao nekakav oblik obiteljskog nasilja, a pred kojim su mnogi zatvorili oči. Jedni zbog sramote, drugi zbog dobrosusjedskih odnosa, no zapravo je sramota i nečovječnost zatvoriti oči pred tužnim licem zlostavljane djece, pred onim što se događalo glavnoj protagonistici mog romana – rekla je autorica.

Roman Grijesi izašao je u nakladi Večernjeg lista.
(Večernji.hr)

Podijeli ovaj članak
Skip to content