Na danima pasive predstavljena budućnost gradnje

2 min čitanja

Osmu godinu zaredom u režiji prof. Ljubomira Miščevića na Arhitektonskom fakultetu održan je trodnevni stručni skup na temu najnaprednije energetski učinkovite arhitekture

Od 13. – 15. studnog više od 200 sudionika slušalo je o inovativnim projektima i ostvarenjima iz Hrvatske i EU, najnovijoj regulativi vezanoj uz energetsku učinkovitost, zelenoj, održivoj javnoj nabavi i najnovijim trendovima. Gostovali su predavači iz cijele regije donoseći iskustva iz Slovenije, Bosne i Hercegovine, Njemačke, Češke i Hrvatske.

Oni koji se nisu mogli pridružiti fizički, pridružili su se virtualno iz Zadra, Osijeka, Žminja, Šibenika i Koprivnice otkuda smo u izravnom prijenosu pratili prvu ECO-SANDWICH® implementaciju fasadnog ventiliranog predgotovljenog sustava od recikliranog građevinskog materijala. Prezentirana su iskustva iz prve ruke o životu u pasivnoj kući, a organizirani su i stručni obilasci.

Predstavljena je knjiga Sanele Klarić sa Sveučilišta Burch u Sarajevu o vrijednim tradicionalnim prirodnim materijalima i njihovom značaju te nepreglednim ekonomskim mogućnostima cijele regije bogate kvalitetnim sirovinama ali i znanjem. Maja Roso Popovac u svojoj knjizi objedinila je najznačajnije stare mostove Bosne i Hercegovine, ujedno i podijelila je pozitivna iskustva i primjere iz Češke, a Zvonko Pađan razotkrio je „Tajni suživot prirode i arhitekture“ u svojoj posljednjoj knjizi.

U službi promocije inovativnih tehnologija na danima pasivne kuće sudjelovali su i predstavnici medija, a prezentiran je i projekt 24 sata – Niskoenergetska kuća A-Ž kao primjer promocije i edukacije šire javnosti o mogućnostima uštede i poboljšanja kvalitete stanovanja u niskoenergetskoj kući.

Sudeći po inovativnim projektima prezentiranim na 8. danima pasivne kuće, budućnost je zelena.

Tekst: Ivana Conjar (24 sata)

Podijeli ovaj članak
Skip to content