Multimedijska priredba sveučilištaraca u Pečuhu

2 min čitanja
pozivnica kao ilustracija

U Pečuhu će se u Hrvatskom klubu Augusta Šenoe održati multimedijska priredba „Od bećarca do Zorice“ koju realiziraju studenti Odsjeka za hrvatski jezik i književnost Sveučilišta u Pečuhu

U Pečuhu će se 29. travnja, s početkom u 17,oo sati, održati multimedijska priredba „Od bećarca do Zorice“ u Hrvatskom klubu August Šenoa. Priredbu realiziraju studenti Odsjeka za hrvatski jezik i književnost Sveučilišta u Pečuhu pod vodstvom Silvestra Balića.
Bećarac, u narodu omiljeno pjevanje i sviranje karakteristično za istočnu Hrvatsku, koje je prepoznao i zaštitio UNESCO, zapravo je oblik narodne pjesme porijeklom iz ruralne Slavonije, odakle se njegova popularnost proširila do južne Mađarske i diljem Vojvodine. Javlja se kao dvostih koji se sastoji od dva deseterca čije se zadnje riječi rimuju i zvuče kao zgodna i aktualna doskočica. U studenome 2011. UNESCO je potvrdio upis bećarca u popis nematerijalne kulturne baštine čovječanstva.
Svi bećarci imaju istu melodiju od 24 takta i pjevaju se uzastopno. Glavni pjevač pjeva prvi stih, a skupina pjevača ga ponavlja uz melodijsku varijaciju. Trajanje izvedbe ovisi o kreativnosti glavnog pjevača, od kojeg se očekuje britka duhovitost s nerijetkim lascivnim primjesama – čija je svrha razvijati kritičko zapažanje i, razumije se, nasmijati slušateljstvo.
Eto razloga da provjerite duhovitost studenata pečuške kroatistike i procijenite verbalnu im nadarenost nadahnutu živom nematerijalnom baštinom hrvatskoga naroda s panonskoga prostora.

Tekst: Vesna Kukavica

Pozivnica

Podijeli ovaj članak
Skip to content