Moslavina oduševila Bruxelles

2 min čitanja

Osim fotografija Parka prirode Lonjsko polje, sastavni dio izložbe Zeleno-plava zipka Hrvatske su i četiri suvenira: turopoljska kuća, Petrinjska stucka, moslavačka nošnja i sisački nakit

Izložba „Zeleno-plava zipka Hrvatske“ kojom hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir predstavlja Moslavinu, Sisačko-moslavačku županiju i Park prirode Lonjsko polje otvorena je u utorak, 28. ožujka u Europskom parlamentu u Bruxellesu. Izložbu je otvorio predsjednik Europskoga parlamenta Antonio Tajani.

Osim fotografija Parka prirode Lonjsko polje, sastavni dio izložbe Zeleno-plava zipka Hrvatske su i četiri suvenira specifična za pojedine mikroregije Sisačko-moslavačke županije – turopoljska kuća, Petrinjska stucka, moslavačka nošnja i sisački nakit.

Prilikom otvaranja na izložbi je nastupio i KUD Repušnica, najstarije folklorno društvo s područja grada Kutine. Oni su izveli nekoliko tradicionalnih moslavačkih pjesama, kao i ranije toga dana kada su se prošetali središtem Bruxellesa obučeni u tradicionalnu moslavačku nošnju te su na glavnom trgu (Grand Place) na oduševljenje prisutnih turista izveli nekoliko napjeva. Prolaznicima su podijeliti promotivni materijal s opisom najvažnijih gospodarsko-turističkih manifestacija u Sisačko-moslavačkoj županiji predstavljenih u Europskom parlamentu na konferenciji koja prati izložbu – “Voloderske jeseni”, “Kestenijada u Hrvatskoj Kostajnici”, “Letovanić – selo pokraj Kupe” kao i potencijal Lječilišta Topusko.

Na izložbi je sudjelovalo 70-ak predstavnika kulturnog, gospodarskog i društvenog života Sisačko-moslavačke županije – poljoprivrednika, vinara, obrtnika, turističkih i zdravstvenih djelatnika, ali i predstavnika udruga te kulturno-umjetničkih društava.
(dnevno.hr)

Podijeli ovaj članak
Skip to content