Mohačke buše u veljači

2 min čitanja

Mohački pohod bušara prvo je mađarsko kulturno dobro upisano 2009. na UNESCO-ov popis nematerijalne svjetske kulturne baštine. Riječ je o drevnome pokladnom običaju Hrvata iz Mohača koji seže još u doba poganskih vjerovanja

Ovogodišnji ophod buša u Mohaču počinje na male poklade 8. veljače i traje do pokladnog utorka, 13. veljače.
Ivo Kunovski mi je kazivao: “Kada smo se oprimali, onda smo se dogovorili di ćemo se oprimiti, nitko nije znao tko je tko pod određenom maskom. Išli smo u grupama od sedam buša. Svatko je bio znatiželjan da vidi tko je ispod maske. Ali buša je dotle buša dok se ne pokaže. Uvik su se oko buša okupile divojke i mlade, i kod kuća su se buše šalile s njima. Svaka divojka ili mlada morala se nadati da će je buša pretresti.

Prije sto i više godina sijali su Šokci kudilju, pa da kudilja dobro naraste, buše su pod suknju pa su divojke i mlade dobro povukli za ‘dlaku’. Neka bude velika kudilja i vaša i naša. I zato se ženski svit nije srdio. Dapače one koje nisu bile pretresene (počerupane) srdile su se i pitale: ali one nisu takve ko one druge. Da kadgod je to tako bilo. Ni muževi se nisu srdili. Kažu, poklade su, a s pokladama to ide. Ako nisi tako rad proći, ne idi tamo di su buše. Ako su došli buše, kod kuće pretresli su i domaćicu i sve žene koje su bile tamo”.
Mohački pohod bušara prvo je mađarsko kulturno dobro upisano 2009. na UNESCO-ov popis nematerijalne svjetske kulturne baštine. Riječ je o drevnome pokladnom običaju Hrvata iz Mohača koji seže još u doba poganskih vjerovanja.
(Hrvatskiglasnik)
Podijeli ovaj članak
Skip to content