Modernist Kraljević i sljedbenici u Budimpešti

1 min čitanja

Autor izložbe je Zvonko Maković, a kustosica Biserka Rauter Plančić, donedavna ravnateljica Moderne galerije. Povod je predsjedanje Hrvatske Vijećem Europske unije, a riječ je o jednom od glavnih izložbenih programa u sklopu tog predsjedanja

 

Várkert Bazár/Palača straže, naziv je izložbenog prostora u Budimpešti u kojemu se 4. ožujka otvara izložba “Miroslav Kraljević, hrvatski modernist i tri najistaknutija sljedbenika Kraljevićeva naslijeđa u hrvatskom slikarstvu prve polovice 20. stoljeća, Uzelac – Gecan – Trepše”. Autor izložbe je Zvonko Maković, a kustosica Biserka Rauter Plančić, donedavna ravnateljica Moderne galerije. Povod je predsjedanje Hrvatske Vijećem Europske unije, a riječ je o jednom od glavnih izložbenih programa u sklopu tog predsjedanja.

Među Kraljevićevim radovima namijenjenim budimpeštanskoj publici su “Djevojka u modrim čarapama” iz 1912. godine, “U pariškom baru” iz iste godine, a u izloženom postavu će se moći vidjeti i Kraljevićev “Autoportret sa psom” iz 1910. Uz Uzelčev karizmatični “Autoportret pred barom” iz 1923., i “Cinika” Vilka Gecana. Riječ je, uglavnom, o radovima koji se smatraju prijelomnima za hrvatsku modernu, ukupno će se izložiti šezdeset i dvije slike.

(https://www.jutarnji.hr/)

 

Podijeli ovaj članak
Skip to content