MODERNI I SUVREMENI HRVATSKI PJESNICI – ČITANJA I PROMIŠLJANJA

3 min čitanja

U okviru svojega programa kulturnih događanja predviđenog za 2023. godinu, Hrvatska zajednica u TrstuComunità Croata di Trieste orga-nizirati će u razdoblju od 21. ožujka do 29. travnja, po prvi puta u Italiji, ciklus četiri susreta otvorena za javnost na temu poezije i hrvatskih pjesnika 20. stoljeća pod nazivom ”Moderni i suvremeni hrvatski pje-snici – čitanja i promišljanja“.

Ovaj ciklus susreta, koje će koordinirati i dijelom voditi priznati zagrebački talijanist i akademik Mladen Machiedo, želi povesti sudionike u otkrivanje svijeta hrvatskog pjesništva od početka 20. stoljeća do današnjih dana; svijeta vjerojatno slabo poznatog publici izvan hrvatskih nacionalnih granica, koji se međutim može pohvaliti ličnostima velikog značaja i bliskim vezama s pjesničkim smjerovima raširenima diljem Europe tijekom protekloga stoljeća.

SUSRETI

UTORAK, 21. OŽUJKA 2023. – SVJETSKI DAN POEZIJE
11 H – CAFFÈ SAN MARCO (ul. Battisti, 18a – Trst )

Tiskovna konferencija na kojoj sudjeluju Mladen Machiedo; pjesnik Carlo Alberto Sitta, idejni začetnik „Laboratorija poezije“, urednik časopisa za poeziju „Steve“ i „Laboratorijskih izdanja“ iz Modene; Marijana Šutić, pjesnikinja i profesorica hrvatskog jezika i kulture u Trstu te Damir Murković, poduzetnik i predsjednik Hrvatske zajednice u Trstu. U sklopu događanja Mladen Machiedo održat će uvod-no predavanje ”Od Montala do Pasolinija, zagrebačke reminiscencije“.

SRIJEDA, 22. OŽUJKA 2023.
18 H – KNJIŽARA LOVAT (ul. XX Settembre, 20 – Trst)

Osnovne reference“. Susret s Carlom Selanom, kritičarom, pjesnikom i esejistom, Mladenom Machiedom i Diegom Bertellijem, književnikom, esejistom i pjesnikom.

ČETVRTAK, 27. TRAVNJA 2023.
18 H – KNJIŽARA LOVAT (ul. XX Settembre, 20 – Trst)

“Je li pjesništvo prevodivo?“ Marijana Šutić raspravlja s Valterom Milovanom, docentom s Odsjeka za talijanistiku Filozofskog fakul-teta u Puli, prevoditeljem i kantautorom, Andreom Molesinijem, pjesnikom, piscem, prevoditeljem i izdavačem, te Mladenom Machiedom.

SUBOTA, 29. TRAVNJA 2023.
17 H – DVORANA BOBI BAZLEN, PALAČA GOPCEVICH (ul. Rossini, 4 – Trst)

“Suvremenost“. Okrugli stol, moderator Giuseppe Langella, pjesnik i književni kritičar, sudionici Vanesa Begić, novinarka, redateljica i prevoditeljica, Massimo Scrignoli, pjesnik, kritičar i izdavač te Mladen Machiedo.

Osmislili i organizirali Mladen Machiedo, Marijana Šutić i Damir Murkovic u suradnji sa Službom za muzejsku i knjižničnu djelatnost Grada Trsta, knjižarom Lovat, manifestacijom „Una Scontrosa Grazia“ (pod vodstvom izdavačke kuće Samuele Editore) i Antico Caffè San Marco.

Svi se susreti održavaju na talijanskom jeziku.

Pozivnica

Tekst i slika: Hrvatska zajednica u Trstu – Comunità Croata di Trieste

Podijeli ovaj članak
Skip to content