Mladi Latinoamerikanci žele živjeti u Hrvatskoj

4 min čitanja
Sudionici okruglog stola

Na okruglom stolu Hrvatsko-hispanskog društva, latinoamerički studenti koji pohađaju tečaj hrvatskog jezika izrazili su želju da ostanu živjeti u Hrvatskoj.

Izvor: David Rey / HRT Glas Hrvatske; Foto: Hrvatsko-hispansko društvo

Hrvatsko-hispansko društvo u suradnji s Centrom za učenje hrvatskog jezika Croaticum, Središnjim državnim uredom za Hrvate izvan Republike Hrvatske i Hrvatskom maticom iseljenika, organiziralo je okrugli stol sa studentima iz hispanskih zemalja koji pohađaju tečaj hrvatskog jezika. Okrugli stol održan je na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, gdje se održava nastava hrvatskog jezika – Croaticum.

Kako bi bolje upoznali život u Hrvatskoj, latinoamerički studenti hrvatskog podrijetla koji uče hrvatski jezik, dobivaju informacije kroz iskustva drugih osoba koje su došle živjeti u ovu zemlju. A nakon tečaja hrvatskog jezika upoznati svoju osobnu povijesti i mogućnosti koje im pruža domovina njihovih djedova i baka, upoznavajući stečene vrijednosti, mogućnosti ostanka i života u Republici Hrvatskoj.

Antonio Juričić, Foto: Hrvatsko-hispansko društvo/-

Latinoamerikanci pokazuju veliki interes za učenje hrvatskog jezika

Antonio Juričić, koordinator Croaticuma, poželio je dobrodošlicu studentima te istaknuo kako većina polaznika tečaja hrvatskog dolazi iz zemalja Latinske Amerike. Naglasio je kako se na zagrebačkom Filozofskom fakultetu hrvatski jezik s velikim uspjehom podučava više od 60 godina i potaknuo studente da uče hrvatski jezik i kulturu te da ostanu živjeti u Hrvatskoj.

Ivanka Kunštić, Foto: Hrvatsko-hispansko društvo/-

Studente je pozdravila Ivanka Kunštić, načelnica Sektora za integraciju i statusna pitanja Hrvata izvan Republike Hrvatske. Spomenula je veliki interes za učenje hrvatskog jezika koji postoji u hrvatskim zajednicama u inozemstvu, posebice među studentima iz latinoameričkih zemalja, koji čine većinu stipendista Croaticuma. Naglasila je da se povećao broj stipendija za učenje hrvatskog jezika, na početku je bilo 40 a ove je godine dodijeljeno 500 stipendija.

Srećko Švaić, Foto: Hrvatsko-hispansko društvo/-

Srećko Švaić, predsjednik Hrvatsko-hispanskog društva, srdačno je pozdravio studente i izrazio svoje zadovoljstvo što sudjeluju na okruglom stolu koji Hrvatsko-hispanskog društva organizira dva puta godišnje za studente iz hispanskih zemalja koji pohađaju Croaticum.  Istaknuo kako mu je posebno drago da među studentima ima puno onih koji imaju hrvatske korijene i koji nakon završetka učenja hrvatskog jezika žele ostati u Hrvatskoj i ovdje započeti život. Naglasio je da Hrvatsko-hispanskog društva u svom programu zacrtalo ovu suradnju s ciljem da im pomogne u snalaženju po njihovom dolasku u Hrvatsku. Izrazio nadu da će se neki od njih pridružiti Društvu, bilo da sudjeluju na jednoj od tribina ili u nekim drugim aktivnostima.

Elisa Bošković Martínez, Foto: Hrvatsko-hispansko društvo/-

Studenti iz hispanskih zemalja žele ostati živjeti u Hrvatskoj

Na okruglom stolu sudjelovala je i Španjolka Elisa Bošković Martínez koja je podijelila svoja iskustva tijekom godina života u Hrvatskoj, prilagodbe na novu sredinu od prvih dojmova do uspješne integracije u hrvatsko društvo.

Na kraju su se predstavili studenti iz hispanskih zemalja koji uče hrvatski jezik na Croaticumu u Zagrebu. Spomenuli su poteškoće u učenju hrvatskog jezika, nadajući se da će ga bolje govoriti. Istaknuli su velika očekivanja od održavanja bližih kontakata s Hrvatima i boljeg upoznavanja kulture, običaja i gastronomije domovine svojih djedova i baka.  Izrazili su želju da se više informiraju o životu u zemlji i mogućnostima pronalaska posla, s obzirom da žele ostati živjeti u Hrvatskoj.

Podijeli ovaj članak
Skip to content