Mladi hrvatski arhitekti osvojili prvu nagradu u New Yorku

2 min čitanja

Tamara Marić, Branko Palić, Ana Ranogajec, Krešimir Renić i Josip Zaninović pobijedili su s projektom ‘Flood Courts Gowanus’, ispunivši zahtjeve natječaja za inovativnim rješenjima za zonu kanala Gowanus u Brooklynu, baveći se pitanjem vode u urbanom okolišu kao elementom rekreacija, dnevne upotrebe ili tretiranja zagađene vode

U konkurenciji 150 radova, tim mladih zagrebačkih arhitekata osvojio je prvu nagradu u kategoriji uređenja zajednice na međunarodnom natječaju ‘Gowanus by Design: Water Works’, koji se bavio temom revitalizacije zagađenog Gowanus kanala u Brooklynu, objavilo je Društvo arhitekata Zagreb (DAZ) na svojim internet stranicama.
Žiri je u veljači objavio nagrađene u tri kategorije, a Tamara Marić, Branko Palić, Ana Ranogajec, Krešimir Renić i Josip Zaninović pobijedili su s projektom ‘Flood Courts Gowanus’, ispunivši zahtjeve natječaja za inovativnim rješenjima za zonu kanala Gowanus u Brooklynu, baveći se pitanjem vode u urbanom okolišu kao elementom rekreacija, dnevne upotrebe ili tretiranja zagađene vode.
To je drugi natječaj koji se bavi istom temom, prvi zadatak bio je urbanističko programsko rješavanje prostora cjeline kanala, a ovaj natječaj bio je usmjeren na zadani javni blok na vrhu kanala, gdje se istraživala nova urbana tipologija spoja postrojenja pročišćivača kanala s rekreacijskim i društvenim centrom.
Pobjednici u ostale dvije kategorije bili su američki arhitekti. U kategoriji Urbana ekologija prvo mjesto osvojio je Studio TJOA iz newyorškog Brooklyna, a u kategoriji Arhitektonski dizajn studentica Amanda Gann iz Knoxvillea, Tennessee.
Na natječaj su se prijavili radovi pojedinaca i arhitektonskih timova, sastavljenih od studenata i profesionalaca, iz dvadeset zemalja, a izabrani projekti predstavit će se na izložbi ovog proljeća, na još neutvrđenoj lokaciji blizu kanala Gowanus.
(Hina/Culturenet)

Podijeli ovaj članak
Skip to content