Misom i knjigom obilježena obljetnica smrti

3 min čitanja

Obilježena je sedma godišnjica smrti don Branka Sbutege, a tom prigodom predstavljena je i nova knjiga “Don Branko Sbutega” dr. Antuna Sbutege, u izdanju Fondacije za obnovu sakralnog kompleksa Svetog Eustahija u Dobroti

U nedjelju, 28. Travnja je svetom misom u crkvi Svetog Eustahija u Dobroti obilježena sedma godišnjica smrti don Branka Sbutege. Tom prigodom predstavljena je nova knjiga “Don Branko Sbutega” autora dr Antuna Sbutege, u izdanju Fondacije za obnovu sakralnog kompleksa Svetog Eustahija u Dobroti.
Don Branko Sbutega rođen je 8. travnja 1952. u Kotoru, kao drugo od troje djece u obitelji Krsta i Olge Sbutega. Osnovnu školu završio je na Prčnju 1966., a gimnaziju društveno-jezičnog smjera u Kotoru 1970. godine. Paralelno je završio i glazbenu školu, svirajući klavir, orgulje i violončelo. U svom kratkom životopisu naveo je don Branko kako je već 1965. osjetio svećenički poziv tijekom molitve pred slikom Prčanjske Gospe.
Najprije je upisao Medicinski fakultet u Beogradu 1970., no pauzirao je zbog zdravstvenih razloga. Godine 1973. studirao je na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu, sljedećih godinu dana kasnije i na Filozofskom fakultetu u Beču, dok je teološki studij završio dvogodišnjim boravkom na Lateranskom sveučilištu u Rimu. Za đakona Kotorske biskupije zaređen je 1978., a svećenikom postaje na Veliku Gospu 1979. na otoku Gospe od Škrpjela. Niz godina djelovao je kao župnik u župi sv. Eustahija u Dobroti.
Bio je istaknut čuvar kulturnog identiteta u Crnoj Gori, kao i obnovitelj crkava, posebno nakon potresa 1979. Ujesen 1991. prisiljen je zbog ratnih prilika otići u Padovu gdje je otvorio centar za pomoć izbjeglicama, a u Boku se vraća pet godina kasnije, nastavljajući sa župničkim i humanitarnim radom, kao i obnovom katedrale Sv. Tripuna. Bio je organizator i brojnih kulturnih događanja, poput festivala ozbiljne glazbe “KotorArt”.
Autor je knjige “Kurosavin nemir svijeta” (2006.) i koautor djela “Stara književnost Boke” (i994-)- Objavio je stotine članaka u hrvatskim i crnogorskim tiskovinama te stručnim časopisima. Preminuo je 27. travnja 2006. godine i pokopan na groblju crkve Sv. Eustahija. Poslije smrti izašla je don Brankova knjiga soneta “Sebedarje” (2007.). Odlikovan je Redom Danice hrvatske s likom Marka Marulića.
(Radio dux)

Podijeli ovaj članak
Skip to content