Misa za domovinu u Johannesburgu

2 min čitanja

Svetu misu predvodio je mons. Dario Paviša, tajnik Apostolske Nuncijature u Južnoj Africi, rodom iz Kalinovca u zajedništvu s domaćim župnikom dr. sc. fra Mironom Sikirićem, članom Franjevačke provincije Bosne Srebrene. Proslava Dana državnosti organizirana je na inicijativu hrvatskog veleposlanika u Južnoj Africi Ante Cicvarića

 

Vjernici Hrvatske katoličke misije sv. Jeronima u Johannesburgu u Južnoj Africi svečanom misom proslavili su u nedjelju, 29. svibnja svetkovinu Uzašašća Gospodinova (koja se ovdje prenosi na nedjelju)  i Dan državnosti Republike Hrvatske. Svetu misu predvodio je mons. Dario Paviša, tajnik Apostolske Nuncijature u Južnoj Africi, rodom iz Kalinovca u zajedništvu s domaćim župnikom dr. sc. fra Mironom Sikirićem, članom Franjevačke provincije Bosne Srebrene. Proslava Dana državnosti organizirana je na inicijativu hrvatskog veleposlanika u Južnoj Africi Ante Cicvarića.

U prigodnoj propovijedi, mons. Paviša je istaknuto važnost poštivanja zemaljske domovine, koju su sanjali generacije hrvatskih ljudi i u koju su utkane tolike žrtve hrvatskog naroda na čelu s hrvatskim braniteljima, koji su dali i ono najvrijednije što su imali a to je vlastiti život. Na kraju mise, župnik fra Sikirić zahvalio je  mons. Paviši na spremnosti da predvodi misu i na upućenim nadahnutim i emotivnim riječima u propovijedi, ali i na ljubavi koju iskazuje prema hrvatskoj zajednici u Johannesburgu. Posebnu riječ zahvale, fra Sikirić uputio je hrvatskom veleposlaniku Cicvariću, koji je i na orguljama pratio pjevanje.

Po završetku mise, prisutni su se uputili u pastoralni centar župe gdje je održan ručak. Prije početka blagovanja, minutom šutnje odana je počast hrvatskim braniteljima i otpjevana je hrvatska himna. Veleposlanik Cicvarić je  posebno pozdravio sve koji su u prošloj godini primili hrvatsko državljanstvo, a prisutni su to popratili velikim pljeskom.

Tekst : Marija Belošević

 

Podijeli ovaj članak
Skip to content