Misa povodom osnivanje HKM Željezno/ Eisenstadt

3 min čitanja

Misiju je osnovao biskup Željeznog dr. Egidije Živković, a za voditelja je dekretom od 29. lipnja 2022. imenovan mag. fra Božidar Blažević koji je župnik na još četiri župe u srednjem Gradišću: Filež, Hrvatsko Mjenovo, Frakanava i Gerištof. Pomoćnici su fra Zoran Tadić, fra Stjepan Lukašević i vlč. Ivan Vukčevič koji je i tajnik biskupa i biskupije

 

Povodom osnivanja Hrvatske katoličke misije u Željeznom (Eisenstadtu) u nedjelju, 25. rujna slavit će se misa u 10 sati kojom će predsjedati biskup Željeznog dr. Egidije Živković

Hrvatska katolička misija u Željeznom (Eisenstadt) osnovana je 29. lipnja 2022. godine. Dekret o osnivanju bit će pročitan 25. rujna na misi u 10 sati kojom će predsjedati biskup Željeznog dr. Egidije Živković.

”Ovo je povijesni događaj za Biskupiju Željezno i Gradišće kao i za Austriju”, izjavio je prvi voditelj misije fra Božidar Blažević, inače franjevac Bosne Srebrene te dodao kako će program utemeljenja i misu prenositi Hrvatska radio televizija (HRT) na svom Prvom programu, dok će popratiti Austrijski ORF i drugi najavljeni mediji. U slučaju okupljanja velikog broja vjernika i zbog straha od korone pred crkvom će biti postavljen veliki video zid i mogućnost za praćenje mise.

Misiju je osnovao biskup Željeznog dr. Egidije Živković prema propisima crkvenoga zakona i o tome obavijestio Hrvatsku inozemnu pastvu. Voditeljem misije je dekretom od 29. lipnja 2022. imenovan mag. fra Božidar Blažević koji je župnik na još četiri župe u srednjem Gradišću: Filež, Hrvatsko Mjenovo, Frakanava i Gerištof. Pomoćnici su fra Zoran Tadić, fra Stjepan Lukašević i vlč. Ivan Vukčevič koji je i tajnik biskupa i biskupije.

Misija će obuhvaćati grad Eisenstadt – Željezno sa okolicom gdje živi oko 6 000 Hrvata iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Centar misije će biti u Franjevačkoj crkvi i samostanu u Željeznom koji je u vlasništvu biskupije na adresi: Franziskanerkirche, Josef Haydn Gasse 31, 7000 Eisenstadt.

Misiju su na Franjevačkom kapitulu u Sarajevu u mjesecu travnju preuzeli franjevci provincije Bosne Srebrene.

“Planiramo imati svake nedjelje misu u 10 sati  a po potrebi i večernju u 18 sati za mlade. Održavat će se redoviti vjeronauk za prvopričesnike, krizmanike i za Franjevačku mladež (Framu) uz ostale vjerske i kulturne aktivnosti”, poručio je fra Božidar.

Na misi će pjevati međunarodni biskupijski zbor Pax et Bonum koji je sastavni dio Gradišćanske udruge Hrvat S.A.M (Slovačka-Austrija- Mađarska) s hrvatskom tamburaškom grupom Koprive.

Misu će predvoditi biskup Egidije Živković u zajedništvu s definitorom fra Vinkom Sičajom, delegatom provincijala Bosne Srebrene fra Zdravkom Dadićem i drugim svećenicima.

Nakon mise bit će okrjepa za sve goste i vjernike te koncert grupe Koprive u prostorijama franjevačkog samostana. Prijevod: dšš

Tekst i foto : https://volksgruppen.orf.at/hrvati/

 

 

 

Podijeli ovaj članak
Skip to content