Ministarstvo financija o kontroli gotovine prilikom ulaska, odnosno izlaska iz EU

2 min čitanja

Svi putnici prilikom ulaska u EU, odnosno izlaska iz nje preko područja Hrvatske bit će obvezni carinskoj službi prijaviti gotovinu koju nose sa sobom u iznosu od 10.000 eura ili više, odnosno u protuvrijednosti tog iznosa u drugim valutama ili drugim sredstvima plaćanja

Danom pristupanja EU Hrvatska će biti obvezna izravno primjenjivati uredbu Europske komisije o kontroli gotovine prema kojoj svi putnici prilikom ulaska, odnosno izlaska iz EU-a carinskoj službi moraju prijaviti gotovinu koju nose sa sobom u iznosu višem od 10.000 eura, objavilo je Ministarstvo financija.
Iz Ministarstva navode kako će i Hrvatska od 1. srpnja biti obvezna izravno primjenjivati uredbe Europske komisije 1889/2005 o kontroli gotovine prilikom ulaska i izlaska s područja Zajednice (Regulation /EC/ No 1889/2005 of the European Parliament and of the Council of 26 October 2005 on controls of cash entering or leaving the Community).
Prema toj uredbi, svi putnici prilikom ulaska u EU, odnosno izlaska iz nje preko područja Hrvatske bit će obvezni carinskoj službi prijaviti gotovinu koju nose sa sobom u iznosu od 10.000 eura ili više, odnosno u protuvrijednosti tog iznosa u drugim valutama ili drugim sredstvima plaćanja.
Također od 1. srpnja Hrvatska će morati primjenjivati i Obrazac nove zajedničke deklaracije za prijavu gotovine (New Single European Union Cash Declaration – Cash Declaration Form CDF), donesen na temelju te uredbe, a koji je dostupan na internetskim stranicama Europske komisije na 24 službena jezika EU-a, uključujući i uputu za ispunjavanje.
Izmjenama i dopunama Zakona o deviznom poslovanju, od 1. srpnja će u Hrvatskoj biti obvezna prijava gotovine u pisanom obliku, a prijavu će biti moguće obaviti na obrascu za prijavu gotovine na hrvatskom i engleskom jeziku. Obje verzije obrasca dostupne su na mrežnim stranicama Carinske uprave. Tamo će se obrazac moći elektronički ispuniti i ispisati te tako predati carinskom službeniku na graničnom carinskom uredu ili ga se može ispuniti u samom graničnom uredu.
Na području Hrvatske neće se provoditi kontrola gotovine na granicama s ostalim članicama, podsjećaju iz Ministarstva financija. (HRT)

Podijeli ovaj članak
Skip to content