Ministarstva kulture za potpore pisanoj riječi

4 min čitanja

Značajna su sredstva, gotovo pet milijuna kuna, odobrena i za ukupno 85 programa potpore izdavanju časopisa.

Ministarstvo kulture odobrilo je u 2015. ukupno 4,238 milijuna kuna financijskih potpora nakladnicima za 455 predloženih programa, dok je za potporu književnim manifestacijama odobreno gotovo 3,14 milijuna kuna, objavilo je Ministarstvo na svojim web stranicama 26. veljače 2015. Značajna su sredstva, gotovo pet milijuna kuna, odobrena i za ukupno 85 programa potpore izdavanju časopisa. Na natječaju Ministarstva kulture za potporu knjizi, izdavaštvu i književnim manifestacijama, čiji su rezultati objavljeni u srijedu na web stranicama Ministarstva, Matica hrvatska dobila je 550 tisuća kuna, koliko je dobila i Druga Strana d.o.o, a slijede Hrvatsko društvo pisaca (305 tisuća), KopMedija zadruga za medije (280 tisuća), HKZ Hrvatsko slovo (250 tisuća), Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, Razred za književnost (190 tisuća), te Hrvatski filmski savez i Društvo hrvatskih književnika (po 170 tisuća kuna).
Od nakladnika, najviše su sredstava za potporu knjizi dobili nakladnici Fraktura, Ljevak i Sandorf. Zaprešićkoj Frakturi odobreno je 341 tisuća kuna sredstava, Naklada Ljevak dobila je 215 tisuća kuna, a Sandorf 174 tisuće.
Fraktura, tako, u ovoj godini planira objaviti naslove među kojima su roman Amosa Oza “Juda”, knjiga političkih eseja Claudia Magrisa, “Doboši noći” Miljenka Jergovića, “Dora i minotaur” Slavenke Drakulić, “Seroquel ili Čudnovati gospodin Kubichek” Ludwiga Bauera i brojni drugi. Naklada Ljevak objavit će, među ostalim, Krležine “Marginalije”, ali i djela Ivane Simić Bordrožić, Tanje Tolić i Nenada Polimca, a Sandorf, uz ostalo, “Hermeneutiku subjekta” Michela Foucaulta, “Rad na mitu” Hansa Blumenberga, “Tajnu filozofiju” Corneliusa Agrippe.
Slijede ih Glumačka družina Histrion sa 150 tisuća kuna, Algoritam (121 tisuća) i VBZ (146 tisuća).
Najviše sredstava za potporu književnim manifestacijama za ukupno 146 predloženih programa dobili su festival Sa(n)jam knjige u Istri (590 tisuća kuna) i Udruga KURS Split (291 tisuća). Hrvatsko društvo pisaca, koje među ostalim organizira Festival europske kratke priče i Međunarodni književni festival Književna karika, dobilo je 220 tisuća kuna, Društvo hrvatskih književnika Zagreb za svoje je brojne tribine dobilo ukupno 159.500 kuna, a slijede Hrvatska dječja knjiga (152 tisuće), te SKUD Ivan Goran Kovačić, koji je za održavanje manifestacije Goranovo proljeće dobio 150 tisuća kuna.
Za organiziranje festivala Europea u Dvorištu i Zagreb Book Festivala Nakladi Ljevak dodijeljeno je dodatnih 115 tisuća kuna, dok je Fraktura za organiziranje Festivala svjetske književnosti i održavanje tribina Razotkrivanje dobila 90 tisuća kuna financijske potpore.
Ministarstvo je odobrilo i 2 milijuna kuna potpore za poticanje književnog stvaralaštva u 2015., za ukupno 79 autora. Po 42 tisuće kuna dobilo je 17 autora, među kojima su Damir Karakaš za rad na romanu “Tamo iza planine”, Marinko Koščec za naslov “U potrazi za početkom kruga”, Ivan Lovrenović za “Ulazeći u Varcar” i Josip Mlakić za “Bezdan”, dok će 62 autora dobiti po 21 tisuću kuna.

Za organiziranje ukupno jedanaest književnih programa u knjižarama, nakladnici Jesenski i Turk i VBZ, te Kaloma, Knjižare Verbum Split i Zadar, Superknjižara i Svjetla grada dobili su 115 tisuća kuna potpore, a Ministarstvo je odobrilo i 5.900 kuna pomoći za prijevode djela hrvatskih književnika u inozemstvu. Potpore je dobilo ukupno pet programa: prijevod romana Nade Gašić “Voda, paučina” na ukrajinski, “Leica format” Daše Drndić na engleski, “Enciklopedija izgubljenog vremena” Slobodana Šnajdera na francuski, “El tigre” Tomislava Marijana Bilosnića na španjolski i Antologija mladih hrvatskih pjesnika Branislava Oblučara koja će biti prevedena na rumunjski.
Knjižnicama je za nabavu knjižne i neknjižne građe dodijeljeno ukupno nešto više od 16 milijuna kuna za 211 programa.
Poziv za predlaganje programa javnih potreba u kulturi Republike Hrvatske za 2015.

Izvor: Hina

Podijeli ovaj članak
Skip to content