Ministar Grlić Radman s Hrvatima u Njemačkoj

3 min čitanja

Ovom susretu u Veleposlanstvu RH u Berlinu nazočili su i konzuli i počasni konzuli iz hrvatskih konzulata u Njemačkoj, potom papinski nuncij, nadbiskup Nikola Eterović, voditelj HKM Berlin fra Zvonko Tolić te predstavnici berlinskih hrvatskih udruženja i društava, gospodarske zajednice i medija

 

 

Hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman je u okviru službenog i radnog posjeta Berlinu posjetio je 24. ožujka i Veleposlanstvo RH u Njemačkoj i susreo se  veleposlanikom Gordanom Bakotom i osobljem diplomatskog predstavništva u kojemu je prije preuzimanja ministarske dužnosti bio na mjestu veleposlanika.

Ovom susretu u Veleposlanstvu RH u Berlinu nazočili su i konzuli i počasni konzuli iz hrvatskih konzulata u Njemačkoj, potom papinski nuncij, nadbiskup Nikola Eterović, voditelj HKM Berlin fra Zvonko Tolić te predstavnici hrvatskih udruženja i društava, gospodarske zajednice i medija u Berlinu i Njemačkoj.

Srdačno dočekan od brojnih koje je upoznao u vrijeme diplomatskog mandata u Berlinu, ministar Grlić Radman se najprije zadržao u ugodnim razgovorima, prepoznavanjima i upoznavanjima. Potom ga je pozdravio veleposlanika Gordana Bakote koji je naglasio kako ministar, unatoč službenim obavezama i važnim sastancima s novom, njemačkom vladom, nije propustio doći u hrvatsko veleposlanstvo i susresti se s hrvatskim iseljenicima, što mu je uvijek bitno.

Susret u Veleposlanstvu održan je u vrijeme dok još traje izložba novinske fotografije Večernjeg lista organizirana u povodu obilježavanja 30 godina uspostave diplomatskih odnosa Njemačke i Hrvatske koja može, kako je to rekao veleposlanik Bakota, podsjetiti na stvaranje države u uvjetima teške agresije i na  to kako je lijepo imati svoju domovinu. Veleposlanik Bakota je u uvodu posebno pozdravio dvojicu počasnih konzula, Petera Neumanna iz Dresdena i Detlefa Prinza iz Magdeburga.

Obraćajući se okupljenima, Grlić Radman je prisutnima prenio pozdrave premijera Plenkovića i svih članova Vlade.

Ministar Grlić Radman je tijekom govora posebno potcrtao važnost Bosne i Hercegovine i položaja Hrvata u njoj, njihove konstitutivnosti u svjetlu izmjena izbornog zakona i dobivanja onoga što Hrvatima, kao i drugim narodima u BiH pripada, o čemu je bilo riječi i u službenim razgovorima tijekom dana s njemačkom ministricom vanjskih poslova Annalena Baerbock.

Nakon ministrova govora, nastavljeni su razgovori i druženje s konzulima te predstavnicima hrvatskih udruženja, vjerskih institucija i poslovnim predstavnicima te razgovori s predstavnicima iseljeničkih medija.

Ministar vanjski i europskih poslova Republike Hrvatske će službeni posjet Berlinu nastaviti 25. ožujka susretima s posebnim izaslanikom savezne vlade za zapadni Balkan Manuelom Sarrazinom i savjetnikom za vanjsku i sigurnosnu politiku saveznog kancelara Jensom Plötnerom.

 

Tekst i foto: Hrvatski glas Berlin

 

 

 

Podijeli ovaj članak
Skip to content