Lošinj dobiva muzej Apoksiomena

3 min čitanja

Antička skulptura Apoksiomena koja je pronađena u moru nedaleko od otoka Lošinja bit će smještena u preuređenoj palači Kvarner koja se nalazi na rivi, u samom središtu grada Malog Lošinja. Autori arhitektonskog koncepta i projekta, ali i koncepta postava koji sadržava i scenarij predviđen za muzej su Saša Randić i Idis Turato

Grad Mali Lošinj i uprava muzeja odlučili su da će se otvaranje Muzeja Apoksiomena održati 26. veljače 2016. godine, rečeno nam je u Ministarstvu kulture. Ovih su dana objavljeni i rezultati natječaja za vizualni identitet Muzeja Apoksiomena koji je provelo Hrvatsko dizajnersko društvo. Prvu nagradu (i 40.000 kuna bruto) dobio je Luka Predragović u konkurenciji od gotovo pedesetak pristiglih radova. Drugu nagradu osvojio je Boris Ljubičić, a treću Luka Juras, i to za dva prijedloga.
Kao što je poznato, antička skulptura Apoksiomena koja je pronađena u moru nedaleko od otoka Lošinja bit će smještena u preuređenoj palači Kvarner koja se nalazi na rivi, u samom središtu grada Malog Lošinja. Autori arhitektonskog koncepta i projekta, ali i koncepta postava koji sadržava i scenarij predviđen za muzej su Saša Randić i Idis Turato. Oni su 2009. godine osvojili prvo mjesto na natječaju za izradu idejnog arhitektonskog rješenja Muzeja Apoksiomena. Radovi na rekonstrukciji palače u novi muzej prikladan za čuvanje neprocjenjivo vrijedne skulpture počeli su 2012. godine.
Gotovo cijelu ovu godinu skulptura Apoksiomena provela je u inozemstvu. Tako je nakon gostovanja u londonskom British Museumu skulptura bila izložena i u muzeju Paula Gettyja u Los Angelesu. Interes svjetske javnosti za antički brončani kip atleta visok 192 centimetra, a težak oko 300 kilograma nije slučajan. Riječ je o umjetničkom djelu koje datira iz 2.–1. st. pr. Kr., koje je izvađeno iz jadranskog podmorja između otočića Vele Orjule i otoka Lošinja 27. travnja 1999. godine. To je za sada jedina pronađena velika bronca na istočnoj obali Jadrana.
Restauracija skulpture bila je vrlo osjetljiv posao koji je trajao sedam godina. Od osam do sada poznatih varijacija prototipa Apoksiomena (od kojih je najpoznatiji brončani kip iz Kunsthistorisches Museuma u Beču, otkriven 1896. u Efezu), lošinjski je kip najcjelovitiji i najbolje sačuvani, tvrdi struka pa se od Muzeja Apoksiomena očekuje da u Mali Lošinj privlači ljubitelje umjetnosti iz cijelog svijeta. Muzej Apoksiomena klasificiran je kao nacionalni muzejsko-galerijski prostor. Njegova je specifičnost u tome što je u cijelosti posvećen jednoj jedinoj skulpturi, a njegov fizički prostor blizak je antičkim shvaćanjima muzeja kao mjesta kontemplacije, učenja i razmjene znanja. (www.vecernji.hr)

  
Podijeli ovaj članak
Skip to content