Ljubitelji klapa dolaze na svoje: Klapa Stine i klapa Dišpet zajedno na pozornici

5 min čitanja

Glazbeno-scenski spektakl koji se 11. lipnja održava u Zagrebu prvi je nastup klapa Hrvata izvan Republike Hrvatske u Hrvatskom narodnom kazalištu, a poseban program za ovu prigodu postavio je umjetnički direktor Joško Ćaleta.

Podsjetimo, Hrvatska matica iseljenika organizirala je iznimno uspješne susrete klapa iz hrvatske dijaspore 2006. i 2008. godine koje su se predstavile domaćoj publici te ostavile dubok dojam na sve koji su pratili manifestaciju.

Klapsko pjevanje, već više od stoljeća i pol, čuva i njeguje hrvatski identitet i jezik, ali i potiče snažniju vezu svih naših iseljenika s domovinom. Od ukupno 8 klapa koje će nastupiti u HNK, dvije su iz Hrvatske. Obje su dobro znane domaćoj publici, a njihov rad puno puta nagradila je i struka.

Koncert u HNK je besplatan za sve uzvanike, a karte možete rezervirati u Hrvatskoj matici iseljenika.

 

KLAPA STINE

Klapu Stine čini pet prijatelja različitih osobnosti, ali, kako kažu za sebe, ujedinjeni u ljubavi prema klapskoj pjesmi i drugim guštima koji se vežu uz taj biser dalmatinskog identiteta. Uz višegodišnje prijateljstvo upravo je pjesma ono što ih posebno povezuje i kroz koju se najbolje razumiju.

Iza njih je mnoštvo neformalnih druženja uz pjesmu, pjevanja na ulici ili u studentskoj sobi, a takve prigode bile su pokretač ozbiljnog umjetničkog djelovanja. Klapa je službeno osnovana u siječnju 2013. godine, a od tad se pojavljuje na brojnim kulturnim manifestacijama, susretima i smotrama klapa – od Dalmacije, Kvarnera i Istre do onih u unutrašnjosti Hrvatske. Brzo su prepoznati kao kvalitetan sastav na klapskoj sceni mlađe generacije, što potvrđuje i šest nagrada stručnog žirija i publike na brojnim eminentnim festivalima u Hrvatskoj i regiji. Iduće godine klapa obilježava deset godina od svog osnivanja, što će obilježiti i svečanim koncertom u Zagrebu. Sudjeluju na brojnim kulturnim manifestacijama, susretima i smotrama, a najveće uspjehe ostvarili su 2017. na 51. FDK Omiš gdje su osvojili prvu nagradu publike, Zlatni leut. Dvije godine kasnije, na istom festivalu osvajaju Srebrni štit – drugu nagradu stručnog žirija. Uz jednogodišnju pauzu, klapa ponovno nastupa na 55. FDK Omiš 2021.g. gdje ponovno osvaja Zlatni leut, na posljednjem Festivalu u Omišu žiri im dodjeljuje Zlatni štit – prvu nagradu stručnog žirija. Više o njihovom radu pročitajte ovdje.

Članovi klape su: Antonio Bogojević, Vedran Klisarić, Roko Perić, Ivan Zaradić, Marko Ivanov.

 

KLAPA DIŠPET – Zagreb, Republika Hrvatska

Klapa Dišpet punih 25 godina potvrđuje da pripada samome vrhu ženske klapske scene. Više od trideset pjevačica pjesmom je gradilo klapu prepoznatljivu po bogatom zvuku i vrijednom radu na predstavljanju klapske glazbene baštine. Bilježe brojne nastupe, a osobito se ponose plodnom suradnjom s uglednim etnomuzikolozima i skladateljima. Marljivost i entuzijazam Dišpeta i njihovih suradnika u istraživanju klapske pjesme i ženskog tradicijskog pjevanja rezultirali su brojnim vrijednim publikacijama – prvom zbirkom nota za ženske klape i čak pet samostalnih nosača zvuka. Bogat rad klape prepoznat je i od struke što potvrđuje sedam nominacija za Porin, četrnaest nagrada na FDK u Omišu te sedam nagrada na međunarodnim natjecanjima. Prvi susret klapa u Buenos Airesu svakako je najzapaženije Dišpetovo inozemno gostovanje u proteklih nekoliko godina, a koncerte je klapa potom održala i u Valetti te u Dublinu u suradnji s Ministarstvom vanjskih i europskih poslova, Ministarstvom kulture te Središnjim državnim uredom za iseljenike RH. U drugoj polovici ove godine klapa Dišpet, pod pokroviteljstvom Ministarstva vanjskih i europskih poslova, putuje u Tokio gdje će predstavljati klapsko pjevanje kao nematerijalno kulturno dobro.

Članice klape su: Lovorka Sršen, Ivana Tolić, Eva Kirigjija, Željka Vojvoda, Katarina Jelić, Ivana Kovaček, Marija Ljubić Šiško, Ivana Klubička, Carolina Brodarac, Petra Lelas Garača, a sve o njihovom radu i uspjehu pogledajte na njihovoj službenoj stranici.

Podijeli ovaj članak
Skip to content