Ljetni dvobroj Žive zajednice

3 min čitanja

Mnoštvo je vijesti iz hrvatskih katoličkih misija i zajednica u Njemačkoj, poglavito o hodočašćima: u Lurdes, Marienthal, Neviges, Hildesheim, Deggingen, Birnau, Vadstenu u Švedskoj te brojnim proslavama

Iz tiska je izašao ljetni dvobroj Žive zajednice za srpanj i kolovoz, glasila hrvatskih katoličkih misija i zajednica u Njemačkoj, u izdanju Hrvatskoga dušobrižničkog ureda iz Frankfurta na Majni.

Od vijesti iz opće Crkve donosi se vijest o pastoralnom pohodu pape Franje Rumunjskoj od 31. svibnja do 2. lipnja. Tu su i brojne vijesti iz domovinske Crkve. U novom je dvobroju iscrpan razgovor s provincijskim ministrom Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja sa sjedištem u Splitu dr. fra Markom Mršom pod naslovom „Radimo u Crkvi, s Crkom i za Crkvu“. U sklopu teoloških osvrta o temi „Odgoj vjere“ ovoga puta prof. dr. Jadranka Garmaz s KBF-a u Splitu piše o šutnji i slušanju u odgoju. „Nađimo mjesta za šutnju i slušanje u svom životu“, istaknula je. Tu su i brojne vijesti iz hrvatskih katoličkih misija i zajednica u Njemačkoj, poglavito o hodočašćima: u Lurdes, Marienthal, Neviges, Hildesheim, Deggingen, Birnau, Vadstenu u Švedskoj te brojnim proslavama.

U novom dvobroju je i poruka predsjednika Odbora Hrvatske biskupske konferencije za pastoral turista šibenskog biskupa Tomislava Rogića za Nedjelju turizma 26. svibnja. Tu su i redovne rubrike „Dječji kutak“, koju urđuje Željka Čolić, i „Mladi i mediji“, u kojoj dr. Danijel Labaš piše o virtualnim zajednicama, koje moraju dovesti do stvarnih zajednica. Prigodno za odmor donesena je meditacija Tomislava Ivančića „Pravi odmor počinje dobrom ispovijedi“. U novom dvobroju je i tekst Marije Lovrić Holenda o posljedicama istupanja iz Crkve.

Delegat za hrvatsku pastvu u Njemačkoj vlč. Ivica Komadina u svojoj poruci ovoga puta piše od marijanskom svetištu Altötting, podsjetivši na važnije podatke o tom poznatom bavarskom i njemačkom svetištu. „Ove godine, u nedjelju 30. lipnja, brojni Hrvati iz Bavarske, od kojih više njih i pješice, tradicionalno po 46. put su hodočastili u Altötting. Svejedno jesu li u Domovini ili u Njemačkoj, svetišta su, prema riječima sluge Božjega kardinala Franje Kuharića ´lječilišta duša´.

Glavni urednik Žive zajednice dr. Adolf Polegubić Uvodnik je naslovio „Čovjekova potreba za odmorom“, u kojem ističe važnije misli mons. Tomislava Rogića za Nedjelju turizma: „Pomoći nevoljnom, primiti putnika namjernika, iskazati mu ljubaznost spada u djela milosrđa po kojima svjedočimo Božju ljubav i zavrjeđujemo od Boga nove milosti. Bog se u dobroti ne da natkriliti. Učinjeno dobro drugome ne može od Boga proći ne zapaženo“. (IKA)

Podijeli ovaj članak
Skip to content