Ljerki Toth Naumovoj uručena Nagrada Danica Ručigaj

3 min čitanja
Predsjednik Društva pisaca Makedonije Vele Smilevski uručuje plaketu dobitnici

Hrvatsko-makedonskoj pjesnikinji predsjednik DPM-a Vele Smilevski uručio je plaketu, Nagradu „Danica Ručigaj” za zbirku pjesama Zarodiš na povikuvanje (Pozivanje začetka)

U prepunoj dvorani Društva pisaca Makedonije hrvatsko-makedonskoj pjesnikinji Ljerki Toth Naumovoj predsjednik Društva Vele Smilevski uručio je 25. svibnja plaketu, Nagradu „Danica Ručigaj” koja se dodjeljuje za najbolju pjesničku zbirku. Nagrada je dodijeljena za zbirku pjesama Zarodiš na povikuvanje (Pozivanje začetka) objavljenu u nakladi “Bata pres” iz Skopja.

Recenzenti knjige su istaknuti makedonski književnik Milail Rendžov i mlada pjesnikinja i kritičarka Marina Mijakovska. Selektor za dodjelu nagrade “Danica Ručigaj” bio je istaknuti kritičar i esejist Mišel Pavlovski. U obrazloženju odluke za dodjelu nagrade, između ostalog, piše:

“Knjiga Ljerke Toth Naumove je lirska čežnja obogaćena kreativnošću autorice. Prepletanje intimnog s tragičnošću, san s radošću, čini zbirku pjesama “Zarodiš na povikuvanje” (Pozivanje začetka) knjigom, koja poeziju približava čitatelju. Poezija Ljerke Toth Naumove je šutnja, a istovremeno i krik, početak pozivanja šutnje da progovori.”

Dodjeljivanje nagrade je dio aktivnosti Kluba spisateljica, članica Društva makedonskih pisaca što nosi ime poznate makedonske pjesnikinje Danice Ručigaj.

Primivši nagradu, Ljerka Toth Naumova u svome je obraćanju izrazila oduševljenje što dobiva prestižnu nagradu Društva pisaca Makedonije koja nosi ime poznate makedonske pjesnikinje Danice Ručigaj. Izrazila je zahvalnost svim sudionicima u objavi nagrađene knjige, i recitirala svoje stihove.

Potom se skupu obratila Zlatica Popović Ručigaj , čitajući kritike o stvaralaštvu svoje sestre Danice, tragično preminule u 29. godini života u skopskom potresu. Objavila je samo dvije zbirke pjesama no doživjele su veliki uspjeh.

Za vrijeme uručivanja nagrade premijerno je prikazan dokumentarni film o životu i stvaralaštvu Danice Ručigaj u realizaciji Makedonske radiotelevizije naslovljen Snovi ne zaspivaat (Snovi ne mogu zaspati). Autorica filma je Katica Trajkovska a režiser Mišo Roganović.

Svečanosti je nazočila odabrana publika, među kojom i veleposlanica Danijela Barišić i Ivica Matešić iz Veleposlanstva Republike Hrvatske, biskup mons. Kiro Stojanov i don Davor Topić, veliki broj književnika, novinara, televizijskih ekipa i članova Zajednice Hrvata u Makedoniji.

Ljerka Toth Naumova autorica je 15 knjiga poezije. Piše na hrvatskom i makedonskom jeziku. Članica je Društva hrvatskih književnika, Društva pisaca Makedonije , Literaturnih prevoditelja Makedonije i sudionica u organizaciji kulturne manifestacije Skopsko ljeto. Aktivna je članica ZHRM -a i glavna i odgovorna urednica glasila Zajednice Hrvata u Makedoniji Hrvatska riječ. Njezino stvaralaštvo je zastupljeno u više panoramskih I antologijskih predstavljanja suvremene makedonske poezije. Kroz program je vodila Aleksandra Velinova koja je interpretirala i stihove slavljenice.

Tekst: Marija Damjanovska; Fotografije: Stamat Naumovski i Ratislav Kardalev

  

POTPISI
1 – Aleksandra Velinova, Zlatica Popović Ručigaj, Ljerka Toth Naumova i Katica Trajkovska
2 – Don Davor Topić, Katica Trajkovska, književnik Rade Siljan, Ljerka Toth Naumova, veleposlanica Danijela Barišić, Vele
     Smilevski, Zlatica Popović Ručigaj, književnik Aleksandar Popovski
3 – Publika u dvorani Društva pisaca Makedonije u Skopju

Podijeli ovaj članak
Skip to content