Ljerka Njerš izlaže u Zagrebu

1 min čitanja

Izložba ‘Novi ciklusi: Keramika, staklo, svila’ moći će se razgledati od 9. do 23. lipnja u Studiju Moderne galerije Josip Račić

Izložba Ljerke Njerš ‘Novi ciklusi: Keramika, staklo, svila’ otvara se 9. lipnja, u 19 sati, u Studiju Moderne galerije Josip Račić. Izložba se može pogledati do 23. lipnja.
Ljerka Njerš, koja je diplomirala slikarstvo na zagrebačkoj Akademiji likovnih umjetnosti, prošavši školu naših najznačajnijih likovnih umjetnika, sa završnim udjelom Marina Tartaglie – oduvijek je osjećala poziv ‘drugih’ tvari. Ne platno, ne papir, neutralni podložni materijali; iako se i po njima mogla kretati i kretala se suvereno, s velikom lakoćom, velikim crtačkim darom i kolorističkim nagnućem.

Pravi izazov na koji je cijeli život odgovarala – a to znači od prvog predstavljanja 1962. do danas – jest odnos tzv. ‘čiste’ i ‘primijenjene’, odnosno ‘uporabne’ umjetnosti.
Ona čista ponuđena je na tanjuru, ona uporabna prevedena je na nadutilitarnu razinu. Drevna povijest pečene zemlje, keramike, porculana – a onda i stakla i tekstila, svile – našla je u djelu Ljerke Njerš svoje apartno poglavlje. Izložba u Studiju Račić pokazuje njezinu današnju živu prisutnost.
(Culturenet.hr)
Podijeli ovaj članak
Skip to content