Lani Derkač Nagrada korejske književnosti

2 min čitanja

Riječ je o nagradi Svjetske akademije umjetnosti i kulture iz Južne Koreje koja se zauzima za mir i slobodu u svijetu te književnu suradnju autora iz različitih zemalja

Književnica Lana Derkač, članica Hrvatskoga društva pisaca (HDP) dobitnica je Nagrade korejske književnosti koju joj je za prirodni modernizam dodijelila Svjetska akademija umjetnosti i kulture iz Južne Koreje.
Kako se objašnjava, riječ je o nagradi Svjetske akademije umjetnosti i kulture iz Južne Koreje koja se zauzima za mir i slobodu u svijetu te književnu suradnju autora iz različitih zemalja. Ta akademija, dodaje se, nastoji poticati prirodni modernizam koji smatra umjetničkom aktivnošću kojom se kreira nova kultura na temeljima sklada između prirode, života, civilizacije i ljudskih bića, a do sada je dva puta organizirala Svjetski kongres pjesnika u Seulu.
Pjesme Lane Derkač tiskane su u časopisu ‘Mjesečina Koreje’ zajedno s pjesmama drugih autora nominiranih za nagradu.
Lana Derkač rođena je u Požegi 1969. godine. Diplomirala je na Filozofskome fakultetu u Zagrebu. Piše poeziju, prozu, drame i eseje za što je nagrađivana, uvrštavana u antologije, panorame i zbornike u zemlji i inozemstvu, a sudjelovala je i na više međunarodnih pjesničkih festivala i književnih događanja. Tekstovi su joj prevođeni na 15 jezika. Do sada je objavila više knjiga poezije, od kojih je prva ‘Usputna raspela’ (1995.), dvije knjige kratkih priča te 2012. godine roman prvijenac ‘Doručak za moljce’.
(Hina)

Podijeli ovaj članak
Skip to content