Kulturnu nagradu Metron dobio Pax

2 min čitanja

»Metron“, godišnja kulturna nagrada HC-a je ovom gradišćanskohrvatskom muzičkom sastavu svečano uručen 20. veljače u prostorijama Hrvatskoga centra u Beču
Žiri za dodjelu Kulturne nagrade “Metron” Hrvatskoga centra sastao se 3. veljače i iz predloženih kandidata za »Metron« za 2013. ljeto jednoglasno za nagradu izabrao gradišćanskohrvatski muzički sastav PAX.

U obrazloženju je glasnogovornik žirija, mr. Rudi Gregorić istaknuo da su Paxi „…u minulih 35 godina uvijek bili aktivna veza između Gradišća i Beča. Posebno su povezani i s hrvatskom kulturnom i muzičkom scenom u Beču – a to i kao osobe i kao kolektiv….“
»Metron« im je svečano uručen 20. veljače u prostorijama Hrvatskoga centra u Beču.140221 metron2
Hrvatski centar godišnje dodjeljuje ovu kulturnu nagradu osobama ili institucijama, a ona nije nije neophodno vezana uz državljanstvo, politički ili društvenopolitički svjetonazor niti uz obvezno pripadanje hrvatskoj narodnosti ili nacionalnosti.
Ovom kulturnom nagradom (u obliku skulpture od sirovoga stakla i povelje) — po odluci Hrvatskoga centra je za 2008. nagrađen pjesnik i književnik Anton Leopold. Za 2009. Je dobitnik bio Jurko Cvečko, tadašnji predsjednik Kulturnoga saveza Hrvata u Slovačkoj, a za 2010. Hanzi Gabriel, koruški Slovenac. „Metron“ je 2011. dobio folklorni ansambl Kolo Slavuj (utemeljitelji: dir. Mirko Berlaković, dr. Štefan Karall, dr. Milan Kornfeind), a 2012. Joza Lavička, Moravski Hrvat, kulturni aktivist, sakupljač i čuvar narodnoga blaga Moravskih Hrvata.
Članovi žirija za dodjelu »Metrona« bili su: dr. Benčak Štefan, umirovljeni menedžer i kolekcionar umjetnina, dr. Brajinović Marijan, umirovljeni ministar savjetnik i istraživač hrvatskih tragova u Beču i Austriji, mr. Gregorić Rudolf, umirovljeni porezni savjetnik, dr. Kinda-Berlaković Zorka, lektorica za BKS i GH na slavistici bečkoga Sveučilišta, Novak-Karall Gabriela, glavna tajnica Hrvatskoga centra u Beču, dr. Stojšić Marijana, filmska redateljica, glavna tajnica Austrijske filmske službe Vienna Film Commission i Tyran Petar,glavni urednik Hrvatskih novina.
(Hrvatski centar)
Poslušajte Pax Youtube

Podijeli ovaj članak
Skip to content