Kuća Europe u Zagrebu

4 min čitanja
Kuća Europe u Cesarčevoj 6 u Zagrebu

Kuća Europe namijenjena je svim građanima i mjesto je dijaloga Europske unije s njenim građanima. U njoj se nalazi Ured za informiranje Europskog parlamenta u Hrvatskoj i Stalno predstavništvo Europske unije u Republici Hrvatskoj

Uz podizanje zastava RH i EU-a, intoniranje himni i prigodne govore u ponedjeljak, prvog dana članstva Hrvatske u Europskoj uniji, u središtu Zagreba je otvorena Kuća Europe, mjesto gdje će građani moći dobiti sve informacije o Europskoj uniji i pravima koja im pripadaju kao građanima Europske unije.
Rezanjem vrpce Kuću Europe službeno su otvorili hrvatski premijer Zoran Milanović, predsjednik Europskog parlamenta Martin Schulz, predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso, potpredsjednik EP-a Othmar Karas i potpredsjednica EK-a Viviane Reding.
Prije toga je prva potpredsjednica Vlade RH i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić podigla hrvatsku zastavu, dok je zastavu EU-a podigao povjerenik Europske komisije za proširenje Štefan Fuele. Nakon prigodnog programa i intoniranja himni Milanović, Schulz i Barroso održali su kraće govore.
Schulz je rekao da je “danas dan veselja za Hrvatski i za Europu”. “Velika mi je čast i privilegija biti ovdje s vama i proslaviti poseban dan. Povijesno i kulturno Hrvatska je uvijek bila dio Europe. Danas se Hrvatska vraća na svoje mjesto u europskoj obitelji koje joj s pravom pripada. Danas se otvara novo poglavlje za Hrvatsku i EU”, kazao je.
Izrazio je zadovoljstvo da se na prvi dan članstva RH otvara Kuća Europe koja će biti na raspolaganju hrvatskim građanima za sve informacije, diskusije o radu EU-a i za izražavanje mišljenja. Schulz je iskoristio prigodu da pozove hrvatske građane da izađu na iduće izbore za EP u svibnju 2014. i ukaže na njihovu važnost.
Barroso se nazočnima obratio na hrvatskom jeziku riječima: “Dobro jutro, Hrvatska. Dobrodošla u europsku uniju.”
“Pokazali ste da ne samo da je moguće prevladati teret prošlosti, raditi na pomirbi i boljoj budućnost za sve nego da je to zaista u interesu svih. To je duh Europe. Te pozitivne promjene nisu kraj nego novi početak”, rekao je Barroso dodajući da su za te promjene zaslužni hrvatski građani. “Kao što su Hrvati promijenili Hrvatsku, tako vaša zemlja može promijeniti ovaj dio Europe”, istaknuo je.
“EU je sredstvo koje omogućava vama, građanima, da oblikujete svoju budućnost nabolje”, poručio je Barroso.
Milanović je rekao da je “ovo jedno od onih jutara u kojem nema opijenosti i nema mamurluka, naravno ne u doslovnom smislu”. Govoreći o jučerašnjoj svečanoj proslavi ulaska RH u EU kazao je kako je to bio jedinstven događaj, a atmosfera “ljudska i radosna”.
“Obična ljudska radost, ništa više i ništa manje od toga. I s tim u glavi i u srcu nastavljamo jedan veliki posao koji je tek počeo i koji u stvari nikada neće završiti”, istaknuo je. kazao je kako nije sve ni u europskim fondovima jer je hrvatska u velikoj mjeri sama izgradila ceste i infrakstrukturu. “Naravno, ne odustajemo…od visokih ambicija u potpunom iskorištavanju europskih fondova”. Po njegovim riječima, sada počinje “fino tkanje, delikatan posao” u kojem se jedna nacija, jedna politička zajednica mijenja nepovratno iz dana u dan.
“Nikada u našoj povijesti naša sudbina nije bila više u našim rukama i naš uspjeh ovisan o našim htijenjima i sposobnostima, a naš neuspjeh uvjetovan samo našim slabostima”, istaknuo je Milanović.

Kuća Europe namijenjena je svim građanima i mjesto je dijaloga Europske unije s njenim građanima. U njoj se nalazi Ured za informiranje Europskog parlamenta u Hrvatskoj i Stalno predstavništvo Europske unije u Republici Hrvatskoj. (Jutarnji list).

Pogledajte fotografije

Doznajte kako je Hrvatska ušla u EU
(Tomislav Krišto / CROPIX)

 

Podijeli ovaj članak
Skip to content