Kručka Fešta od maja

1 min čitanja

Fešta oživi polunapušteno mjesto i poveže malobrojne moliške Hrvate u radosnom proljetnom ophodu koji ih podsjeća na podrijetlo i potvrđuje hrvatski identitet

U talijanskoj pokrajini Molise nalaze se sela Kruč (Acquaviva Collecroce), Mundimitar (Montemitro) i Filić (San Felice del Molise) čiji su stanovnici poznati pod imenom moliški Hrvati. Došli su na talijansku obalu, bježeći pred Turcima krajem 15. ili početkom 16. stoljeća, vjerojatno iz južne Dalmacije i istočne Hercegovine.
Sačuvali su govor “na našo” i tradiciju proslave Prvoga maja na kojoj se okupe u Kruču i kroz cijeli grad, pjevajući “…ko je reka ka maja nimaša dokj, ti iskod vana a čaš ga vit prokj…” i plešući tarantelu i spalatu, nose “maj” – lutku načinjenu od pruća i cvijeća – simbol plodnosti. “Fešta do maja” oživi polunapušteno mjesto i poveže malobrojne moliške Hrvate u radosnom proljetnom ophodu koji ih podsjeća na podrijetlo i potvrđuje im hrvatski identitet.
“Fešta do maja”, emisija pučke i predajne kulture bit će prikazana na HTV1 2. svibnja u 15:45 sati.
(Stručni suradnik: Vido Bagur, scenarij: Ljiljana Šišmanović i Davor Borić, montaža: Igor Kožić, snimatelj: Mak Vejzović, redatelj: Davor Borić, urednica: Ljiljana Šišmanović, tonski snimatelj: Saša Anetić)

Podijeli ovaj članak
Skip to content