Križonoša iz Australije na bolskoj procesiji

2 min čitanja

U tradicionalnoj procesiji “Priko poja” bit će Rajmond Ščepanović koji dolazi iz Australije. Prije dvije godine bio je to njegov otac Rajko, a prema bolskoj tradiciji imena križonoša poznata su idućih četrdeset godina

U tradicionalnoj procesiji “Priko poja” koja se u župi Gospe Karmelske u Bolu na Braču svake godine održava na Veliki petak, ovogodišnji križonoša 18. travnja bit će Rajmond Ščepanović (36) koji dolazi iz Australije. Prije dvije godine križonoša te pokorničke procesije bio je njegov otac Rajko, a prema bolskoj tradiciji imena križonoša poznata su idućih četrdeset godina.
Bolska procesija “Priko poja”, duga 15 km, kreće u 7 sati iz velike crkve u blizini dominikanskoga samostana Sv. Marije Milosne i ide prema župnoj crkvi Gospe od Karmela u kojoj križonoša uzima veliki križ, a žena ili djevojka manji križ poznat pod nazivom Golubica. Procesija obilazi čitavi Bol, prolazeći rivom do Zlatnoga rata i crkvice Sv. Josipa u Podbarju. Zatim ide do velike crkve i vraća se u župnu crkvu gdje završava molitvom i blagoslovom sudionika. Prema riječima bolskoga župnika o. Damira Šokića, pokorničku procesiju koja traje gotovo četiri sata vode sami vjernici ustaljenim običajem, dok svećenik sudionike dočekuje u crkvi kod njihova zaustavljanja i molitve.
(IKA)

Podijeli ovaj članak
Skip to content