„Križevi, forme i oblici” Ante Karačića

4 min čitanja

U galerijskome prostoru Hrvatske matice iseljenika u Zagrebu otvorena je 4. travnja 2023. prva samostalna izložba hrvatskoga umjetnika iz iseljeništva Ante Karačića s temom „Križevi, forme i oblici”. Izloženi radovi djelić su umjetnikova opusa vješto stvoreni od drveta i metala koje on mozaičnim intarzijama pretvara u umjetničke priče koje govore o rodnom Iloku, domovini Hrvatskoj i životu umjetničke obitelji Karačić u Iserlohnu u Njemačkoj.

U ime organizatora i domaćina nazočne je pozdravila Nives Antoljak, voditeljica projekta u Hrvatskoj matici iseljenika, i izrazila zadovoljstvo mogućnošću predstavljanja dijela bogatog opusa Ante Karačića, s kojim Hrvatska matica iseljenika ne surađuje prvi put.

Ovo sam počeo raditi kao treći početak, koristim odbačene materijale, dajem im novu formu i sadržaj, vraćam ih u novi život. Svaki rad ima svoju poruku iako je autobiografski“, rekao je Karačić. U znak zahvalnosti na dugogodišnjoj suradnji poklonio je Hrvatskoj matici iseljenika svoj rad – križ izrađen od drveta i metala koji također ima poruku, onu o Matičinu skupljanju rasutih bisera po svijetu.

Izložbu je otvorio dr. sc. Ivan Tepeš, zamjenik ravnatelja Hrvatske matice iseljenika, iskazujući zahvalnost na daru i na lijepoj izložbi u vrijeme Velikog tjedna i nadolazećega najvećega kršćanskog blagdana Uskrsa.

Ante Karačić Karas inspiriran je elementima zemlje, usredotočen na egzistencijalne oblike i poruke prema javnosti. Uglavnom se koristi jednostavnim figuracijama i kompozicijama, a manje apstrakcijama. Eksperimentirao je od osnovnih formi, preko apstraktnih slogova pa sve do intarzije u sirovi materijal. Svoja najkvalitetnija ostvarenja izveo je potpuno spontano i bez opterećenja, vođen godovima drveta. Kreativni duh ne miruje, nego nastavlja eksperimentirati i reciklirati pokušavajući svoju ekspresiju iskazati u drugim medijima, osobito u metalu.

Radovi Ante Karačića izloženi su u galerijskome prostoru Hrvatske matice iseljenika do 1. lipnja 2023. godine.

Ante Karačić Karas rođen je 1952. godine u Gornjem Crncu kraj Širokoga Brijega u Bosni i Hercegovini. Godine 1956. dolazi u Ilok, gdje završava osnovnu školu i gimnaziju. Višu školu za vanjsku trgovinu završava u Novom Sadu te Ekonomski fakultet u Osijeku. Između 1976. i 1991. živi na relaciji Ilok – Šid. Tijekom Domovinskog rata, 1991. odlazi u progonstvo u Njemačku. U kasnijim godinama svoga života nastavlja s edukacijama pa 2004./2005. polaže ispit za rad u vanjskoj trgovini u Privrednoj komori Vojvodine u Novom Sadu sa studijskom temom istraživanja tržišta. Polazi i Fern Universität u Hagenu (Studienzentrum Lüdensscheid). Umjetničkim radom intenzivnije se počinje baviti od 2005. godine kada počinje oblikovati drvo i metal te u njima pronalazi svoj umjetnički izričaj. Izlagao je u više od desetak zemalja u poznatim muzejima – od Koreje, Perua, Vojvodine, diljem Europe i Hrvatske. Izbor njegovih radova od drvenih objekata pa do metala dobio je zasluženo mjesto i prezentaciju u prostoru Muzeja grada Iloka u sklopu projekta Zavičajni umjetnici. Član je HLU-a „CroArt“ od 2015. godine, a zajedno sa suprugom Ankicom, također umjetnicom, sudjeluje na mnogim kulturnim projektima u Hrvatskoj i u iseljeništvu.

Tekst: Snježana Radoš
Foto: HMI

The gallery was not found!
Podijeli ovaj članak
Skip to content