Kožarićev ‘frižider’ u MoMA-i

2 min čitanja

Njegova skulptura ‘Oblik prostora (Frižider)’ iz 1963. uvrštena je u zbirku njujorškog Muzeja moderne umjetnosti (MoMA). ‘Oblik prostora (Frižider)’ jedno je od njegovih antologijskih djela iz ciklusa ‘Oblici prostora’, koji je umjetnik započeo 1962.

Neposredno pred 98. rođendan Ivana Kožarića njegova skulptura ‘Oblik prostora (Frižider)’ iz 1963. uvrštena je u zbirku njujorškog Muzeja moderne umjetnosti (MoMA). ‘Oblik prostora (Frižider)’ jedno je od antologijskih djela Ivana Kožarića iz ciklusa ‘Oblici prostora’, koji je umjetnik započeo 1962.

Odljev ‘Frižidera’ u gipsu dimenzija 28x25x24 cm iz vlasništva obitelji Kožarić MoMA je otkupila posredstvom berlinske galerije Gregor Podnar, koja uz hrvatske umjetnike Julija Knifera i Gorana Trbuljaka od 2017. zastupa i Ivana Kožarića. Donatorskim udjelom za otkup njegova djela uvelike je zaslužna i Neda Young, poznata američka kolekcionarka umjetnina hrvatskog podrijetla, javlja zagrebački Muzej suvremene umjetnosti.

‘Oblik prostora’, koji predstavlja unutrašnjost hladnjaka, Kožarić tada izrađuje i u fiberglasu u mnogo većim dimenzijama te ga 1975. postavlja nakratko ispred Etnografskog muzeja, kao predložak za javnu skulpturu i kao institucionalnu kritiku.

Veliki ‘Frižider’, koji je 1975. postavio na ulicu, danas se nalazi u Gliptoteci HAZU-a, dok se u Atelijeru Kožarić u stalnom postavu MSU-a čuva prvi model tog djela izrađen u glini.

Ivan Kožarić proslavio je 98. rođendan 10. lipnja. Rođen je 1921. u Petrinji.

(https://www.tportal.hr/)

 

 

Podijeli ovaj članak
Skip to content