Kotorani proslavili sv. Tripuna

2 min čitanja

Grad Kotor i Kotorska biskupija su po 1205. put proslavili svog zaštitnika svetog Tripuna. Po staroj tradiciji mornari kopljanici Bokeljske mornarice čuvali su počasnu stražu na misama u bazilici, katedrali Sv. Tripuna. Večernju, središnju misu služio je kotorski biskup mons. Ilija Janjić

Grad Kotor i Kotorska biskupija u ponedjeljak su po 1205. put proslavili svog zaštitnika svetog Tripuna. Po staroj tradiciji mornari kopljanici Bokeljske mornarice čuvali su počasnu stražu na misama u bazilici, katedrali Sv. Tripuna. Večernju, središnju misu služio je kotorski biskup mons. Ilija Janjić, koji je vjernicima poručio : „Mi slavimo svetog Tripuna dva puta, danas 3. veljače, i u nedjelju (9.veljače) Vanjskom proslavom. Zato vas pozivam da dođete i u nedjelju. Neka Sveti Tripun moli za našu vjeru i tradiciju”.
Vanjska proslava, svečanost i procesija sv. Tripuna održat će se u nedjelju, 9. veljače. Odlukom kotorskog biskupa iz 2000. godine vanjska proslava i procesija slave se prve nedjelje nakon 3. veljače kako bi u procesiji neradnim danom sudjelovalo što više vjernika i štovatelja sv. Tripuna. Tradicionalna procesija redovito okuplja mnoštvo vjernika, redovnica, redovnika, brojnih hodočasnika iz regije, građana Kotora i Boke kotorske koji odaju počast zaštitniku grada Kotora i biskupije.
Ispred Doma Bokeljske mornarice formirat će se glavni odred mornarice, koji će s gradskim glazbama Kotora i Tivta proći ulicama do trga ispred katedrale-bazilike gdje će Bokeljska mornarica odigrati kolo u čast sv. Tripunu.
Svečanu pontifikalnu misu, u 10,30 sati služiti će kardinal Vinko Puljić, nadbiskup i mitropolit vrhbosanski. Nakon svete mise uslijedit će procesija ulicama grada Kotora.
(Radio Dux)

Podijeli ovaj članak
Skip to content