Konstituiran 10. saziv Sabora

2 min čitanja

 

Izborom Gordana Jandrokovića konstituiran je 10. saziv Hrvatskoga sabora. To je po drugi put da je Gordan Jandroković predsjednik Sabora, a vodi ga od svibnja 2017. 

 

Izborom Gordana Jandrokovića konstituiran je 10. saziv Hrvatskoga sabora. To je po drugi put da je Gordan Jandroković predsjednik Sabora, a vodi ga od svibnja 2017. godine.

Prisutno je 150 zastupnika, istaknuo je Jandroković i dao na glasovanje prijedlog za izbor predsjednika Sabora, nakon što je Branko Bačić iznio prijedlog o kandidatu za predsjednika Sabora. Glasovalo je 144 zastupnika, 143 je bilo za, jedan suzdržan. Jednoglasno, sa 148 glasova izabrano je Mandatno-imunitetno povjerenstvo. Predsjednik je Robert Jankovics (zastupnik mađarske nacionalne

Zastupnici su minutom šutnje odali počast prvom hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu, svim preminulim zastupnicima iz prošlih saziva, svim hrvatskim braniteljima i svima koji su dali život za domovinu. Izvođenjem himne odana im je počast.

Kandidati za potpredsjednike iz kvote vladajućih su Ante Sanader, Željko Reiner i Furio Radin, iz Domovinskog pokreta Miroslav Škoro,  a iz Restart koalicije Rajko Ostojić.

Po prvi put na konstituirajućoj sjednici Sabora nema predsjednika Republike. Pozvani su bili samo predsjednici Republike i Vlade, Zoran Milanović i Andrej Plenković, te predsjednici Ustavnog i Vrhovnog suda Miroslav Šeparović i Đuro Sessa, koji je i predsjednik Državnog izbornog povjerenstva.

Svi zastupnici, od kojih je stotinjak novih, već na ulasku u saborsku zgradu morali su se pridržavati mjera zaštite od zaraze koronavirusom.. Radi lakšeg snalaženja, po dolasku u Sabor dobili su Ustav, saborski Poslovnik i Vodič za zastupnike.

Na temelju rezultata parlamentarnih izbora 5. srpnja, od 151 zastupnika u 10. saborskom sazivu HDZ ih ima 66, stranke okupljene u Restart koaliciji 41, Domovinski pokret 16, Most nezavisnih lista osam, koalicija Možemo! ima sedam zastupnika, koalicija okupljena oko Stranke s imenom i prezimenom tri, a po jednog  HNS i Reformisti. Nacionalne manjine imaju osam zastupnika. (HRT)

 

Podijeli ovaj članak
Skip to content