Konferencija Mreže hrvatskih žena prvi put u Matici

4 min čitanja

U povodu Međunarodnog dana žena Mreža je uručila nagrade Hrvaticama i ženama hrvatskoga podrijetla iz Hrvatske, BiH, Švicarske, Sjedinjenih Američkih Država i Australije

Croatian Women’s Network sa sjedištem u Torontu organizirala je 8. ožujka prvi put u Hrvatskoj matici iseljenika, a ponovno u Zagrebu četvrtu međunarodnu konferenciju “Napredak žena. Napredak ekonomije. Ostvari potencijal!”. U povodu Međunarodnog dana žena Mreža je uručila nagrade Hrvaticama i ženama hrvatskoga podrijetla iz Hrvatske, BiH, Švicarske, Sjedinjenih Američkih Država i Australije.

Pod krilaticom ”Snaga i utjecaj žena” izlagačice su održale predavanja i sudjelovale u panelima o položaju i utjecaju žena u Hrvatskoj i svijetu u politici, poduzetništvu, menadžmentu, znanosti, kulturi i humanitarnome radu.

Na otvorenju konferencije u Matici prisutnima su se obratili Caroline Spivak, osnivačica Croatian Women’s Networka/Mreže hrvatskih žena, ravnatelj Hrvatske matice iseljenika Mijo Marić, preč. Marko Kovač, biskupski vikar za pastoral Zagrebačke nadbiskupije, izaslanica zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića i glasnogovornica Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Hrvatske. Potom je govorila Ana Mandac, pomoćnica ministra gospodarstva, poduzetništva i obrta Republike Hrvatske. Konferencija je nastavljena panelom Snaga i utjecaj žena u poduzetništvu koji je moderirala Elizabeta Planinić. Panelistice su bile dobitnice nagrade Utjecajne hrvatske žene 2019. Danijela Balikić (BiH/SAD), Ankica Kovač (RH) i Nataša Drvenkar (RH). Na panelu Hrvatski ceker: poticanje ženskog poduzetništva govorila je hrvatska etno dizajnerica Mina Petra (RH). Slijedio je panel Žene u vodstvu – inovacije i budućnost koji je moderirala novinarka i urednica HRT-a Ana Tomašković (RH) – dobitnica nagrade Utjecajne hrvatske žene 2018. Panelistice su bile dobitnice nagrade Utjecajne hrvatske žene 2019. Damjana Domanovac (RH), Biljana Lovrinović (BiH/SAD), Hedda Martina Šola (RH) i Sanja Drakulić (RH).

O Ženskoj mudrosti i intuiciji na panelu je govorila Ulla Marton (RH), a u panelu Žene bez granica – potencijali globalnog umrežavanja okušala se Ruža Studer-Babić (CH) – obje dobitnica nagrade Utjecajne hrvatske žene 2019.

Konferencija i dodjela održane su pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović, Središnjega državnog ureda za Hrvate izvan Hrvatske, Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta, Ministarstva znanosti i obrazovanja te Ministarstva turizma, Hrvatskoga svjetskog kongresa, Hrvatskog turističkog ureda, Turističke zajednice grada Zagreba, Grada Zagreba i Hrvatske matice iseljenika.

Konferencija i popratni sadržaji mogli su se uživo pratiti na Facebooku Hrvatske matice iseljenika.

Dobitnice nagrada Utjecajne hrvatske žene i Buduće liderice 2019.

Izložba u Hrvatskoj matici iseljenika, otvorena povodom prijema dobitnica Mrežinih nagrada, prva je samostalnu izložbu slika Vukovarke Dijane Čović, diplomirane novinarke i umjetnice amaterke, koja je slikarske vještine stjecala kod akademske slikarice Vesne Šantek a potom i kod akademskog slikara i profesora Hrvoja Majera.  Prisutnima se u ime domaćina obratio ravnatelj Matice Mijo Marić, rukovoditeljica Odjela za kulturu Snježana Jurišić, povjesničar umjetnosti Saša Pavković i autorica. Otvorila ju je Caroline Spivak, osnivačica torontske Mreže hrvatskih žena.

Tekst: Diana Šimurina-Šoufek; Fotografije: Snježana Radoš

The gallery was not found!
Podijeli ovaj članak
Skip to content