Koncert tamburaškog orkestra južne Floride

3 min čitanja

Vikend u Deerfield Beachu obilježila je tamburaška glazba, pjesme i kola koja je izveo novoosnovani South Florida Tamburiza Orchestra, gosti iz kanadskog glavnog grada Ottawe – Hrvatski folklorni ansambl „Croatoan“ te All Star Tamburica iz Chicaga

 Vikend od  15. do 17. ožujka u Deerfield Beachu obilježila je tamburaška glazba, pjesme i kola koja je izveo novoosnovani South Florida Tamburiza Orchestra, gosti iz kanadskog glavnog grada Ottawe – Hrvatski folklorni ansambl „Croatoan“ te All Star Tamburica iz Chicaga. Koncert je održan u lHrvatskom kulturnom centru nedaleko obale Atlanskog oceana i većih prometnica koje povezuju ovu sunčanu i uvijek toplu američku državu sa sjeverom i drugim dijelovima Sjedinjenih Američkih Država. South Florida Tamburica Orchestra osnovan je nedavno. U nešto manje od godine dana, napravili su doista čudo a prvi koraci napravljeni su dolaskom Ede Sindičića. U svom rodnom Merrillvillue u Indijani svirao je tamburicu u nekoliko tamburaških sastava. S obzirom da je dugogodišnji član Hrvatske bratske zajednice u Americi, obraća se ‘svojoj fraternalističkoj obitelji za pomoć. „Zajedničar“ upućuje molbu članovima i prijateljima da mu daruju tamburaške instrumente a odaziv je bio brz i golem. Tamburaška glazbala stižu tako reći iz svih krajeva Amerike.

Edo kod prvog sastanka i provjere znanja okupljenih, negdje početkom listopada prošle godine, odlučuje da će se svakog ponedjeljka navečer održavati škola tamburice, folklora i čitanja notnih zapisa u Hrvatskom domu. Prostorije Doma su bile na raspolaganju a predsjednik Danko Grgaš se priključuje orkestru i uči svirati bugariju. Njihovo prvo iskušenje i javni nastup bio je na božićnoj zabavi i proslavi Ssv. Nikole u prosincu 2018.

Preko društvenih mreža dolaze u dodir s Hrvatskim folklornim ansamblom „Croatoan“ iz Ottawe te ih pozivaju da im budu gosti na koncertu. Poziv je odmah prihvaćen, a koncert je uspio iznad svih očekivanja.

U petak navečer bilo je okupljanje u hrvatskom restoranu Rice & Dough uz tamburašku glazbu, ćevapčiće, hrvatsko pivo i vina  a, u subotu svečani koncert u dvorani Hrvatskog doma. Veselje i zabava su nastavljeni u nedjelju uz mladu janjetinu s ražnja i druge specijalitete hrvatske kuhinje.

Tekst i fotografije: Franjo Bertović

The gallery was not found!

 

Podijeli ovaj članak
Skip to content