KONCERT MAKSIMA MRVICE U KUALA LUMPURU

4 min čitanja

U Kuala Lumpuru je na sam dan Valentinova, 14. veljače, 2023. godine gostovao jedan od najuspješnijih hrvatskih glazbenika na svijetu, Maksim Mrvica. U sklopu turneje po Aziji i Australiji, rasprodanih koncerata u Sydneyu, Melbourneu, Singapuru, Seulu te nizu legendarnih dvorana gdje će tek nastupiti; Hammersmith Apollo, London te Palais des Congres u Parizu, napunio je jednu od najprestižnijih dvorana Malezije, Plenary Hall Kongresnog centra u Kuala Lumpuru te ovim koncertom predstavio svoj novi album “The Collection”.

Maksim Mrvica posljednji put je nastupio u Maleziji 2004. godine na stadionu Bukit Jalil kada je zadivio publiku s više od sat vremena klasične glazbe prožete elektro-popom. Tada je održao i turneju u 20 gradova Japana, koja se smatra najvećom turnejom ikada ovog našeg i međunarodnog umjetnika. Uspjeh turneje bio je razlog poziva Moskovskog filharmonijskog orkestra da nastupi kao solist, zatim Chopinovog društva u Varšavi u povodu proslave dvjestote obljetnice Chopinova rođenja, kao i ekskluzivnog poziva Kraljevskog filharmonijskog orkestra u Londonu. Od tada do danas ovaj 47-godišnji pijanist hrvatskog podrijetla, nadahnuo je ljude diljem svijeta, pogotovo mlade, da slušaju klasičnu klavirsku glazbu. Crossover koncept Maksima Mrvice i njegov glazbeni stil ruše granice između glazbenih žanrova; od klasične i filmske do popa i elektronike.

U dobi od osam godina otkrio je klavir kod prijatelja i zaljubio se u taj instrument i klasičnu glazbu uopće, unatoč tome što nije imao nikakvo glazbeno porijeklo niti pozadinu u klasičnoj glazbi. Za vrijeme domovinskog rata, Maksim, koji je tada imao samo 15 godina, razvio je snažniju vezu s glazbom i klavirom. Usprkos užasima rata, uporno je vježbao i nastavio pohađati satove klavira u podrumu i tako je postao idol i inspiracija mladim glazbenicima diljem svijeta.

Maksimovo klasično crossover remek-djelo uvelike je inspirirano samom glazbom, ali i drugim umjetnicima i pijanistima. Jednom je odsvirao “Bumbarov let” Nikolaja Rimskog-Korsakova za samo 56 sekundi i postao poznat kao jedan od najbržih pijanista na svijetu.

Nakon završene Muzičke akademije u Zagrebu, školovao se na Glazbenoj akademiji Franz Liszt u Budimpešti i konzervatoriju Aleksandar Skrjabin u Parizu, nakon što je osvojio prvu nagradu na Državnom natjecanju u Hrvatskoj i prvu nagradu na Pijanističkog natjecanja Rubinstein u Francuskoj. Njegov je rad uvršten na službeni album Olimpijskih igara u Kini i osvojio je MTV nagradu za najbolji debitantski crossover album godine.

Maksim Mrvica također je prepoznat kao najprodavaniji crossover pijanist na svijetu, s više od četiri milijuna primjeraka njegovih albuma prodanih u 57 zemalja, a neki od njih su dobili dvostruku platinu u Hong Kongu i zlatni status u Singapuru i mnogim drugim zemljama.

Iako nismo bili organizatori, slučajno sam saznala (iako ništa nije slučajno) za nastup Maksima Mrvice samo jedan dan, ekskluzivno na dan Valentinova u Kuala Lumpuru, bila mi je čast uključiti se i tako je Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Kuala Lumpuru okupilo na ovaj koncert, uz članove hrvatske zajednice te kolege diplomate i neke od predstavnika medija, kao što je konkretno Tatler Malaysia, s kojima je odrađen i ekskluzivan intervju s našim umjetnikom. A slijedom izvrsne suradnje Veleposlanstva RH s gradskom upravom Kuala Lumpura (DBKL) te gradskog Odjela za kulturu, umjetnost, turizam i sport (CATS), koncertu je nazočio gradonačelnika Kuala Lumpura sa suradnicima. Posebna gošća nam je bila YBrs. Dr. Christina Yeo Ken Yin, iz odjela za međunarodne odnose u kulturi pri Ministartvu turizma, umjetnosti i culture (MOTAC).

Tekst i slike: Ljiljana Vinković

The gallery was not found!

 

Podijeli ovaj članak
Skip to content