Kolinda Grabar Kitarović postala prva predsjednica Hrvatske

2 min čitanja

S manje od 19 tisuća glasova razlike HDZ-ova kandidatkinja u nedjelju je pobijedila aktualnog predsjednika i postala prvom hrvatskom predsjednicom na dosad najneizvjesnijim predsjedničkim izborima od hrvatske neovisnosti

S manje od 19 tisuća glasova razlike HDZ-ova kandidatkinja Kolinda Grabar Kitarović u nedjelju, 11. siječnja je pobijedila je predsjednika u odlasku Ivu Josipovića i postala prvom hrvatskom predsjednicom na dosad najneizvjesnijim predsjedničkim izborima od hrvatske neovisnosti.
Grabar Kitarović u drugom je krugu, prema neslužbenim rezultatima u ponoć, osvojila 50,43 posto ili 1.101.018 glasova, dok je Josipović ostao na 49,57 posto ili 1.082.158 osvojenih glasova.
Novoizabrana predsjednica Republike Hrvatske u prvom govoru kazala je kako nema mjesta trijumfalizmu, a glasače svog protukandidata Ive Josipovića pozvala je na zajedništvo u izgradnji bolje Hrvatske.
Zahvalila se Grabar Kitarović svim svojim protukandidatima u izbornoj utakmici rekavši kako svi žele bolju Hrvatsku, a protekla utrka je, kaže, dovelo do toga da se konačno usredotočilo na život u Hrvatskoj.
Podsjetila je na temeljne odrednice svog izbornog programa, zahvalila stranci, koalicijskim partnerima, biračima i svojoj obitelji. “Vi ste bili moja snaga koja me nosila i podržavala u cijeloj ovoj priči. Hvala vam!”, rekla je Grabar Kitarović.
Borit će se, obećala je, za hrvatske nacionalne interese jer ovo je, ističe, Hrvatska, a ne regija. Počet će, kazala je, raditi od prve sekunde svog mandata.
Kazala je i da će se u potpunosti zalagati za vladavinu prava i nultu stopu tolerancije protiv korupcije te rješavanja pitanja sa susjedima. “Borit ću se za prava manjina u Hrvatskoj, ali ništa manje neću tražiti ni za Hrvate u susjednim zemljama”, poručila je nova predsjednica.
(Slobodna Dalmacija)

www.tportal.hr
www.tportal.hr

Pobjednički govor

VIDEO Život u slikama

Biografija

Detaljno o izborima

Podijeli ovaj članak
Skip to content