Književno druženje u Koljnofu

2 min čitanja

O Bilosniću je govorio Herbert Gassner iz Celindofa, o njegovoj Molitvi dr. sc. Sanja Knežević iz Zadra, a prekrasne glazbene molitve su ponudili gosti iz Beča, kantautor Josip Čenić (Dubrovački kavaljeri) i njegovi prijatelji

 

Tko bi prije desetak godina mislio da će Tomislav Marijan Bilosnić, jedan od najplodnijih hrvatskih književnikov iz Zemunika (Zadar), postati prijatelj i zaljubljenik Gradišća, a pritom i selektor i voditelj programa sad već tradicionalnih Književnih susreta u Koljnofu. Zbog toga  je 3. lipnja ponovo bio u Koljnofu na književnom druženju, koje je otvorio dr. Franjo Pajrić, predsjednik Društva Hrvati. Na terasi, u mediteranskom okružju restorana Levande, predstavljena je njegova knjiga „Molitva svetom Franji”.

Poema je prevedena na 25 jezika i pet pisama, među njima i na gradišćanskohrvatski i mađarski jezik, zahvaljujući nardarskom etnologu i pjesniku dr. Šandoru Horvatu, koji je ovom prilikom „promovirao” i lani objavljene „Jačke”/Pjesme, također na mađarskom, pomalo zaboravljenoga gradišćanskoga pjesnika i učitelja File Sedenika.

Bilosnićevu Molitvu primio je i papa Franjo, koji je poslao poseban blagoslov i čestitku za autorov rođendan, naglasila je dr. sc. Sanja Knežević, izvanredna profesorica Sveučilišta u Zadru, dajući svoj književni osvrt o djelu.

Pjesnik, slikar, putopisac Tomislav Marijan Bilosnić je ove godine u siječnju napunio 75 godina života. O njemu je govorio Herbert Gassner iz Celindofa, a prekrasne glazbene molitve su nam ponudili gosti iz Beča, kantautor Josip Čenić (Dubrovački kavaljeri) i njegovi prijatelji. Prijevod: dšš

Tiho/Hrvatski glasnik/MCC

Podijeli ovaj članak
Skip to content