Književnik Božidar Brezinščak Bagola gostovao u Skopju

2 min čitanja

Bagola je bio sudionik 19. tradicionalne književne manifestacije od 15. do 19. svibnja u Domu kulture “Ilinden”nedaleko Skopja, a gostovanje je organizirala Zajednica Hrvata u RM

Hrvatski književnik Božidar Brezinščak Bagola bio je sudionik 19.tradicionalne književne manifestacije od 15. do 19. svibnja u Domu kulture “Ilinden”nedaleko Skopja. Prigodom tog gostovanja u organizaciji Zajednice Hrvata u RM 16. svibnja održana je pjesnička večer.
Gosta je najprije u prostorijama ZHRM pozdravila predsjednica Nevenka Kostovska, a zatim je moderatorica, pjesnikinja Ljerka Toth Naumova, predstavila pjesnika i vodila razgovor s njim o njegovom stvaralaštvu. U razgovoru je spomenuto kako je prvu pjesničku zbirku „Bjegunac svete uspomene“objavio u Zagrebu 1971., drugu na slovenskom jeziku pod naslovom „Samoopsodba“ u Ljubljani 1974., a svoj prvi roman „Traganje za samim sobom“ u Beogradu. Bilo je govora da se neki izbor pjesama na makedonskom jeziku objavi u Skopju u prijevodu Ljerke Toth Naumove.
Književnik Bagola obratio se nazočnima čitajući ulomak iz rukopisa autobiografskog romana „Život je pjesma“, a književno druženje nastavilo se izabranim pjesama koje je čitao autor. Na kraju susreta pročitao je pjesmu Ogromno stablo oraha koju je pripremio za pjesnički miting u općini Ilinden, a moderatorica Toth Naumova ju je pročitala prevedenu na makedonski jezik.
Božidar Brezinščak Bagola rođen je 1947. godine u Humu na Sutli u Hrvatskom zagorju. Po završetku osnovnoškolskog obrazovanja upisuje klasičnu gimnaziju kod franjevaca u Zagrebu. Studirao je teologiju u Ljubljani, Münchenu, diplomirao na Bogoslovnom fakultetu u Zagrebu 1974. Potom je studirao filozofiju u Münchenu i Beogradu, gdje je diplomirao 1978.
Član je Društva hrvatskih književnika, Društva hrvatskih književnih prevoditelja, Društva hrvatsko-slovenskog prijateljstva, Esperantskog društva Trixini i počasni je član Društva slovenskih književnika.
Objavio je preko 20 knjiga. Piše poeziju, pripovijetke, putopise ,eseje i romane. Preveo je 30 knjiga sa slovenskog i 20 s njemačkog jezika. Dobitnik je više nagrada, a prvi predsjednik Republike Hrvatske dr. Franjo Tuđman 1996. godine ga je odlikovao Redom Danice hrvatske s likom Marka Marulića za osobne zasluge.

Tekst: Ljerka Toth Naumova

Podijeli ovaj članak
Skip to content