Knjiga Šokci i bećarci UG Urbani Šokci iz Sombora

2 min čitanja

Autorice su Marija Šeremešić i Milica Lerić. Prva promocija priređena je 6. lipnja u Baču, a dan kasnije u Sonti, dok je knjiga Šokcima u Bregu predstavljena 17. lipnja

Bećarac je najkraća, a ujedno i najduža pjesma, a o toj pjesmi može se napisati i cijela knjiga. Upravo je to napravila UG Urbani Šokci iz Sombora knjigom Šokci i bećarci u želji da pokaže sličnosti i razlike bećaraca u šokačkom Podunavlju. Autorice su Marija Šeremešić i Milica Lerić. Prva promocija priređena je 6. lipnja u Baču, a dan kasnije u Sonti, dok je knjiga Šokcima u Bregu predstavljena 17. lipnja.

Knjiga Šokci i bećarci podijeljena je u dva dijela. U prvom dijelu donosi tekstove Marije Šeremešić o šokačkim mjestima u Podunavlju uz fotografije nošnji iz svakog mjesta i tekstove bećaraca. Drugi dio napisala je Milica Lerić, diplomirana teoretičarka umjetnosti koja je  sačinila stručni prikaz sličnosti i razlika bećaraca u šokačkom Podunavlju.

Prvi samostalni zapis tipa bećaraca datiraju iz XIX. stoljeća, dok se termin bećarac u današnjem značenju javlja 30-ih godina prošlog stoljeća. Primarni sadržaj bećarca je tekst, dok je glazba sredstvo koja pomaže da se izraze poruke koje se samo riječima ne bi smjele iskazati.

Tematika bećarca inspirirana je svakodnevnim životom i najčešće donosi informacije o sredini iz koje pjevač potječe, o ljudima, njihovom životu. Na promociji u Baču, osim autorica, sudjelovala je pjevačka skupina UG Tragovi Šokaca, a u Sonti pjesnikinja iz Sombora Marica Mikrut i KPZH Šokadija iz Sonte. (Hrvatska riječ)

Podijeli ovaj članak
Skip to content