Knjiga o Međimurcima u Švicarskoj

3 min čitanja

Povodom dvadesete obljetnice Društva Međimuraca Švicarske (1992. – 2012.) izdana je prigodna knjiga koja bi trebala sačuvati uspomenu na aktivnosti ovog društva

Povodom dvadesete obljetnice Društva Međimuraca Švicarske (1992. – 2012.) izdana je prigodna knjiga koja bi trebala sačuvati uspomenu na aktivnosti ovog društva u prvih dvadeset godina postojanja. uz pomoć Međimuraca iz Švicarske, koji su mu stavili na raspolaganje arhivski materijal. Nakon kratkog uvoda autor donosi kratku povijest Švicarske i Hrvatske (posebno Međimurja) te navodi značajne Međimurce i neke poveznice Švicarske i Međimurja. Kratkim tekstom predstavio se i sadašnji predsjednik Ranko Grašić, a predstavljeni su i dosadašnji predsjednici društva (Mato Ivoš, dr. Đuro Percač, Drago Sabol, Srećko Cimerman i Ivan Novak).
Svakako najzanimljiviji dio ove knjige su kronološki opisani najvažniji događaji u životu društva. Početkom devedesetih najčešće su to humanitarne aktivnosti kojima se pokušalo pomoći stanovništvu ne samo Međimurja, nego i cijele ratom stradale Hrvatske. Tu se ovo društvo pokazalo kao najbolje organizirana udruga u Švicarskoj i precizno su navedene gotovo sve humanitarne akcije. Sve je to dokumentirano zapisnicima sa sjednica, novinskim isječcima, fotografijama i brojnim zahvalnicama. U knjizi su navedeni i svi dosadašnji članovi društva, a objavljene su i brojne fotografije s raznih proslava i druženja, tako da će se sudionici tih događanja lako pronaći na slici ili u tekstu. Pri kraju knjige je kratki sažetak na njemačkom i engleskom jeziku.
Ova knjiga namijenjena je prije svega bivšim članovima, jer je na jednom mjestu sakupljeno ono najvažnije što je ova udruga pružila u prvih dvadeset godina. Međutim, i ostali Hrvati u Švicarskoj (i šire) u ovoj knjizi mogu pronaći vrijedne informacije. Posebno se to odnosi na one ratne godine, kada je i aktivnost društva bila intenzivnija. Svjedoci tog vremena i zbivanja podsjetiti će se na brojne detalje koji su već skoro zaboravljeni, a bili su važni za opstanak naše mlade države. Vrijednost ove opsežne (400 stranica) knjige prepoznati će i autori koji prate život Hrvata u dijaspori, a svakako će ova knjiga pronaći svoje mjesto i u arhivima i znanstvenim knjižnicama diljem Hrvatske.
Važno je reći da je knjiga vrlo lijepo grafički uređena, obiluje kvalitetnim fotografijama i odlikuje se kvalitetnim tiskom. Nije ni čudo kad se zna da je tiskana u Čakovcu, u poznatoj tiskari Zrinski.
Ova knjiga, koju toplo preporučam svima, može se naručiti kod Društva. Najjednostavniji način je da kontaktirate upravu putem kontakta na njihovoj web-stranici. Knjigu je priredio Vlado Mihaljević Kantor.
(www.hrvati.ch)

Tekst: Ivan Ivić

Podijeli ovaj članak
Skip to content