Knjiga Mladena Iblera bit će predstavljena u Danskoj

2 min čitanja

Knjiga Ivan VI. Anž Frankopan – U službi nordijskog kralja, pisana na hrvatskom jeziku, iz tiska izlazi u Hrvatskoj u drugoj polovini studenoga u nakladi izdavačke kuće Meridijani, kada će biti i službeno predstavljena u Zagrebu 

Bivši veleposlanik RH u Švedskoj i Australiji i član Hrvatske kulturne udruge u Danskoj, dr. Mladen Ibler, predstavit će svoju knjigu Ivan VI. Anž Frankopan – U službi nordijskog kralja na uobičajenom mjestu okupljanja HKUUD-a u Gentofte Frivilligcenter, Smakkegårdsvej 71, Gentofte, u nedjelju, 9. studenoga. Susret članova počinje u 14:00 sati, a službeni program predstavljanja knjige u 14:30. sati.
Knjiga Ivan VI. Anž Frankopan – u službi nordijskog kralja, pisana na hrvatskom jeziku, iz tiska izlazi u Hrvatskoj u drugoj polovini studenoga 2014., u nakladi izdavačke kuće Meridijani, kada će biti i službeno predstavljena u Zagrebu.
Ova interesantna knjiga o srednjevjekovnoj povijesti osvjetljava tada rijetku, ali i značajnu vezu hrvatskog i skandinavskog plemstva.

U okviru srednjevjekovne povijesti Europe i svog geostrateškog položaja, hrvatsko je plemstvo održavalo veze s raznim krajevima Europe. Odnosi između knezova Frankopana i prvog kralja skandinavske (kalmarske) unije, Erika VII. Pomeranskog te pojedini detalji njegovu putovanju po južnoj Hrvatskoj, i o posjetu Dubrovniku, slabije su poznati. U ovoj knjizi uz povijesne izvore prvog reda i preslike izvornih dokumenata opisuje veza između Erika Pomeranskog i Ivana Frankopana, Erikov put u Svetu zemlju, Hrvatsku i Veneciju te uloga dubrovačke diplomacije pri tom putu.
Posebice se na temelju dubrovačkih, mletačkih te danskih i švedskih povijesnih izvora navode i analiziraju podaci o boravku Ivana VI. Frankopana – u skandinavskim izvorima poznatog pod menom Gian Franchi, Johan Franke ili Johan Vale – kao kraljevskog upravitelja dvorca Stegeborg i pripadajuće županije Östergötland u Švedskoj.
(www.hkuud.dk)

Podijeli ovaj članak
Skip to content