Klapska noć u Stuttgartu

2 min čitanja

U povodu 12 godina postojanja klape “Filiae Croatie“ u subotu 12. studenog u Stuttgartu se održala “Klapska noć” koja je okupila velik broj ljubitelja klapske pjesme.

U dvorani Dürnitz Kulturlounge u Landesmuseum Württembergu, pozdravne riječi uputila je Ivana Rora ispred Hrvatske matice iseljenika te direktor Omiškog festivala Mijo Stanić. Ivana Rora je u ime ravnatelja Hrvatske matice iseljenika (HMI) Mije Marića pozdravila sve nazočne te najavila susret klapa Hrvata izvan RH u Zagrebu 2023. godine.

Direktor Omiškog festivala Mijo Stanić kazao je kako je ljepota klapskog pjevanja u očuvanju jezika i baštine te hrvatskog identiteta.

Među brojnom publikom bila je i konzulica Generalnog konzulata RH u Stuttgartu Biserka Lukan.

Uz klapu “Filiae Croatie” goste su svojom izvedbom oduševile i klapa “Ćakulone” iz Zagreba, “Carmen” iz Sindelfingena, “Stine” iz Zagreba i “Croatia” iz Münchena. Poseban gost, uz voditelje Editu Lučić Jelić i Alena Sačeka, je glazbenica Anđela Zelić.

Ženska klapa „Filiae Croatiae“ ili u prijevodu “Kćeri hrvatske” iz Stuttgarta je u istom sastavu već 12 godina. Prije dvije godine klapa je trebala proslaviti svoj 10. jubilej. Pripremale su veliki koncert na kojem su planirale ugostiti poznate glazbenike, no koncert su morale otkazati. Ipak, od proslave nisu odustale pa svoju 12. godišnjicu djelovanja proslavljaju ove godine.

Inače, ova godinu će članice „Filiae Croatiae“ posebno pamtiti jer osim što slave svoju 12. godišnjicu, slavile su i nagradu Večernjakova domovnica 2022., koju su dobile za najpopularniju glazbenu skupinu prema glasovima žirija u izboru Večernjeg lista i Fenix-magazina.

Članice „Filiae Croatiae“su ponosne na svoj rad i sretne odazivom kako klapa tako i publike na svoju Klapsku noć.

Sretne smo što je toliki broj ljudi došao na naš koncert, imale smo toliko divne goste te smo zahvalne svima koji su nam na tom putu pomogli, poručile su članice „Filiae Croatiae“.

Tekst: Marijana Dokoza

Foto: Željko Cindrić

The gallery was not found!
Podijeli ovaj članak
Skip to content