“Kiritof” u Jevišovki 2018.

2 min čitanja

Početak je obilježila sveta misa u župnoj crkvi Sv. Kunigunde koju je predvodio gradišćanski župnik Branko Kornfeind. Potom su se okupljeni uputili prema spomeniku doseljenju Hrvata u Moravsku iz 1934., gdje su položeni vijenci

Ovogodišnji „Kiritof“, dan Moravskih Hrvata u Jevišovki (nekadašnji Frielištof), održao se 1. rujna u znaku obilježavanja sedamdeset godina od istjerivanja Hrvata iz njihovih sela na jugu Moravske ali i predstavljanja velike ilustrirane monografije o Moravskim Hrvatima „Barvy chorvatské Moravy“.

Početak „Kiritofa“ obilježila je sveta misa u župnoj crkvi Sv. Kunigunde koju je predvodio gradišćanski „farnik“ Branko Kornfeind. Potom su se okupljeni uputili prema spomeniku doseljenju Hrvata u Moravsku iz 1934. gdje su položeni vijenci.

Slijedio je manje formalni program praćen nastupima folklornih skupina i tamburaša koji čuvaju tradicijsku baštinu Moravskih Hrvata i uobičajenom povorkom s jarcem. Tom prilikom je predstavljena i monografija „Barvy chorvatské Moravy“. Na temelju monografija napravljena je i putujuća izložba koja se također mogla razgledati.

U obližnjoj dvorani prisutni su pratili video snimke svjedočenja osoba koje su bile svjedoci nekadašnjeg života u hrvatskim selima južne Moravske ali i protjerivanja Hrvata.

Vrijedni organizatori, Jana i Lenka Kopriva, posebno su pozdravili predstavnika hrvatskog veleposlanstva u Pragu, opunomoćenog ministra, Marina Žužula kao i predstavnike Hrvatske matice iseljenika – zamjenika ravnatelja dr. sci. Ivana Tepeša i rukovoditelja Odjela za hrvatske manjine Marina Knezovića.

Podijeli ovaj članak
Skip to content